ANPC recomandă atenție sporită la cumpărarea alimentelor în perioadele cu temperaturi ridicate

4

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va demara in perioada urmatoare acțiuni de control pentru supravegherea pieței produselor alimentare si a unitatilor de alimentatie publică, în contextul temperaturilor ridicate care vor veni, si sfatuiește consumatorii sa aibă atenția sporită.

Potrivit unui comunicat al ANPC, vor fi controlate unitati fast-food, restaurant de tip auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii.

Se vor verifica, in principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) si a bauturilor comercializate (existenta documentelor de provenienta, caracteristicile organoleptice a alimentelor, respectiv a mancarurilor preparate existente la comercializare, incadrarea in data durabilitatii minimale, respectiv data limita de consum – termen de valabilitate – atat pentru alimentele comercializate ca atare, cat si pentru cele preparate – comercializarea lor in ziua in care au fost preparate).

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica conditiile de expunere, prezentare si comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul si depozitarea produseloralimentare (respectarea conditiilor de temperatura impuse de actele normative in vigoare sau de producatori, expunerea la comercializare).

“Odata cu venirea caldurii, alimentele pastrate necorespunzator va pot da mari batai de cap! Aveti grija de unde va cumparati aceste produse! Riscati sa va imbolnaviti! Produsele alimentare comercializate in locuri neautorizate sau depozitate in locuri neconforme pot fi un pericol pentru sanatate in zilele toride”, a subliniat presedintele ANPC, Claudiu Dolot.

Paul Anghel, director general al Directiei Generale Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana, recomanda ca, avand in vedere prognoza meteorologica pentru urmatoarea perioada, cand se pot inregistra temperaturi ridicate, cetatenii sa aiba in vedere o serie de reguli care trebuie respectate in astfel de situatii, pentru a preveni efectele negative asupra sanatatii.

Astfel, este important sa nu fie cumparate produse alimentare din locuri neautorizate intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bonul cu care sa fie justificata tranzactia comerciala, existand riscul sa se achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care poate afecta sanatatea.

“Verificati cu atentie data durabilitatii minimale, data limita de consum a produselor (termen de valabilitate) si verificati in mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) avand in vedere ca temperaturile ridicate favorizeaza procesul de alterare a produselor alimentare si refuzati produsele care prezinta caracteristici de produs alterat (aspect mazguit, miros de acru, aspect spongios de inceput de fermentare, produs deformat si consistenta moale-inghetata, ambalaje deformate etc.).

De asemenea, cand cumparati produse alimentare, acordati atentie deosebita asupra modului de prezentare a ambalajului. In cazul in care ambalajul este bombat, prezinta deformari sau este rupt inseamna ca produsul nu mai prezinta deplina siguranta pentru sanatatea dumneavoastra. Evitati sa achizitionati astfel de produse! Verificati daca este respectata temperatura la care este depozitat/expus la vanzare produsul alimentar ales de dumneavoastra (temperatura mentionata de producator pe eticheta ce insoteste produsul trebuie sa coincida cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achizitionat)”, sfatuieste Anghel.

El atrage atentia ca este important ca un produs alimentar sa nu fie recongelat, dupa ce a fost decongelat, daca producatorul interzice aceasta actiune (prin mentionare pe eticheta).

“Perioada cu temperaturi caniculare determina un consum mai mare de lichide (apa minerala naturala, apa de masa, sucuri de fructe, bauturi racoritoare) la achizitionarea carora recomand sa acordati atentie deosebita asupra modului de depozitare si expunere avand in vedere ca expunerea acestora sub actiunea directa a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor mentionate. Este bine sa stim, de asemenea, ca legumele si fructele comercializate in cadrul pietelor in spatii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicata afecteaza calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeturilor etc.)”, a mai adăugat Paul Anghel.