Avertizare ANRE: Ce pericol aduce programul Casa Verde Fotovoltaice

2

Programul Casa Verde Fotovoltaice se bucură de mare succes în rândul populației, însă deja începe să pună mari probleme sistemului național de distribuție a energiei, avertizează reprezentanții Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, vicepreşedintele ANRE Gabriel Andronache a atras atenția că numărul tot mai mare de prosumatori pune presiune pe sistemul de distribuţie, în condiţiile în care cei mai mulţi prosumatori au capacităţi care depăşesc cu mult consumul propriu, relatează AGERPRES.

„Vă dau nişte date exacte ca să înţelegem ce înseamnă impactul şi presiunea pe care o pun pe sistem. La finalul lunii iunie aveam 77.683 de prosumeri care furnizau şi introduceau în sistem 973 de megawaţi. La finalul lunii iulie, aveam peste 84.000 de prosumeri care furnizau 1.063 de megawaţi, în condiţiile în care nu au început să se implementeze noile capacităţi de producţie, conform proiectului dat prin Agenţia Fondului de Mediu, Casa Verde Fotovoltaice. Prin urmare, ne aşteptăm la o creştere mai mare a numărului prosumatorilor”, a declarat Gabriel Andronache, la conferinţa „Energia în priză” organizată marți de Ziarul Bursa.

Potrivit vicepreședintelui ANRE, proiectele prosumatorilor au capacitate foarte mare, depăşind grupul 1 de la Cernavodă, iar în curând vor ajunge să aibă capacitate de producţie similară celor două grupuri de la Cernavodă. În aceste condiții, prosumatorii introduc în sistem o cantitate foarte mare de energie care nu este văzută de dispecerul energetic naţional şi creează o presiune pe distribuţie şi furnizori, pentru că nu pot stabili care este nevoia de energie în anumite momente.

„Sunt foarte multe persoane care au un aviz tehnic de racordare (ATR) pentru a consuma 12 kilowaţi, însă instalează 60 kilowaţi. Această implementare nu se face în baza unui studiu de soluţii, ci pe baza unei fişe de soluţii, şi nu stabileşte exact care este impactul pe zona de distribuţie şi creează o presiune pe cei care sunt distribuitori. În prezent pregătim reglementarea acestui lucru, astfel încât la cei care au o anumită capacitate să dăm un anumit procent în plus pentru instalarea capacităţii de producţie, luând în calcul posibilitatea să îşi achiziţioneze o maşină electrică”, a mai spus Gabriel Andronache.

Potrivit acestuia, ideea de prosumator urmărită prin programul Casa Verde Fotovoltaice este de a produce energie pentru consumul propriu, însă mulți beneficiari au urmărit să facă din asta o mică afacere.

„Între timp, lucrurile au devenit un mic business şi oamenii fac calcule şi se uită pe telefon să vadă câţi bani teoretic au mai câştigat, iar toată lumea produce energie în aceeaşi perioadă, adică în timpul zilei, mărind presiunea în sistem. Rolul nostru este ca în piaţă să existe cantitate, calitate şi preţ atractiv ca să ajutăm economia”, a mai spus vicepreşedintele ANRE, Gabriel Andronache.