ANSVSA, ULTIMA ORĂ: Liber la vâzare pentru porcii din gospodării! Cu o singură CONDIȚIE!

6

Porcii din gospodării vor putea fi sacrificați și comercializați în continuare fără probleme, înainte de Crăciun, a transmis Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat remis luni redacției AgroTV.

„Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gopodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă”, se arată în comunicatul citat.

Pentru aceasta, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi potrivit căreia se pot comercializa și porcii din gospodării, însă cu o condiție: va fi nevoie ca un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene să completeze o fișă de examinare clinică prin care să se certifice statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).

Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.

Măsura a fost luată în urma unei întrevederi pe care ministrul agriculturii, Florin Barbu, a avut-o, luni dimineață, cu reprezentanții ANSVSA, pentru a clarifica anumite aspecte privind modul de aplicare a Legii nr. 122/2023 pentru porcii din gospodării (vezi aici detalii).

„În vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine. ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate”, se mai arată în comunicatul autorității sanitar-veterinare.