Mai toți antreprenorii, la început de drum, se gândesc că, pentru a cunoaște succesul, afacerea lor trebuie să fie una deosebită, nemaiîntâlnită-nemaiauzită până acum. Ei bine, o tânără ieșeancă s-a gândit la o afacere care să respecte rețetele de pe vremea bunicii.
Profitând de campania prin care Universitatea Științelor Vieții din Iași susține ideile de afaceri ale studenților și absolvenților de studii superioare, Cecilia Țugulia și-a creat propriul magazin unde vinde „pâine cu maia coaptă pe vatra, așa ca altădată”. Produsele ieșencei sunt coapte în cuptor pe vatră cu lemne, ceea ce le oferă o savoare aparte.
„Noi respectăm cu strictețe procesul de fabricație pentru că ne dorim să aducem înapoi gustul copilăriei, când pâinea avea miros de grâu, gust de aluat dospit și copt în cuptioraș”, spune Cecilia Țugulia.
Făina este de la moara deținută de tatăl său în comuna Probota, județul Iași. Tot acolo au construit și o brutărie de unde localnicii pot cumpăra pâine cu maia, dar și tot felul de bunătăți făcute după rețete tradiționale. Ieșeanca spune că pentru fabricarea produselor se folosesc doar făinurile măcinate în moara proprie, uleiul presat la rece tot la presa de ulei pe care o au, fără amelioratori sau potentatori de gust și fără adaosuri de afânatori.
Totodată, la moară pot să vină și alte persoane care au cereale și doresc să obțină făină.
„La început am investit cred că vreo 20.000 de euro. Aveam 15.000 de euro economisiți și i-am investit în utilajele de care aveam nevoie la acel moment. Oricum, eu am vrut de la început ca totul să fie natural, să fac un cuptor pe lemne, să fie totul făcut manual. A fost greu să găsesc un sobar care să îmi facă aceasta vatră, așa cum o știam de la bunica”, povestește Cecilia.
Între timp, ieșenca investește în continuare în afacerea sa, are produse locale tot mai căutate de clienți, atât la magazine, cât și la evenimentele unde participă.