Anunțul lui Adrian Pintea privind adeverințele APIA pentru fermieri

10
Anunțul lui Adrian Pintea privind adeverințele APIA pentru fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a eliberat și anul acesta adeverințele APIA pentru fermierii care intenționează sa acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și non-bancare care au încheiat convenții cu APIA.

Potrivit declarațiilor  făcute de directorul general al instituției, Adrian Pintea, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” adeverințele APIA au fost eliberate pentru beneficiarii schemelor de plăți directe (schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale), implementate de Agenție în cadrul Campaniei 2021.

”La solicitarea fermierilor și văzând că au avut o perioadă destul de grea prin care au trecut, trebuie să găsim o modalitate prin care noi să venim în sprijinul lor. Eu cred că este un lucru bun pe care am reușit să-l facem, împreună cu colegii din Ministerul Agriculturii; ne-am gândit încă din pașii premergători pregătirii campaniei de primirea a cererilor, să facem cumva ca începând cu depunerea cererii, fermierii să primească și adeverințele APIA. În momentul în care un fermier vine și depune o cerere de plată, la 2-3 zile poate să primească avea adeverință de la APIA”, a explicat Adrian Pintea.

Mai mult, anul acesta valoarea maximă a creditului a fost mărită la 90% din valoarea totală a sumei calculate, față de 85%, cât a fost anul trecut. Potrivit șefului APIA, anul acesta au fost eliberate în jur de 7.000 de adeverințe.

”Anul acesta am mărit valoarea sprijinului la 90% din subvenția pe care fermierul o primește de la APIA. (…) Este o formă de sprijin, pentru că nu este totuna să iei banii în martie sau în octombrie sau decembrie. Dacă iei aceste sume de bani la începutul campaniei, constituie un avantaj. Văd că a dat roade, pentru că am eliberat undeva la 6.500-7.000 adeverințe, cu o valoare de peste 160 milioane lei”, a mai precizat Adrian Pintea.