APIA – Noutăți pentru fermierii din sectorul zootehnic

18

Agenția de plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează fermierii din sectorul zootehnic că a elaborat și a pus în consultare publică, pe site-ul MADR, cererile de plata și ghidurile solicitantului pentru intervenția DR-06 – Bunăstarea animalelor, din cadrul Planului Național Strategic 2023-2027, pachet a) – Plăţi în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) – Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor.

Potrivit reprezentanților APIA, scopul intervenției Bunăstarea animalelor este stimularea aplicării unor standarde superioare de bunăstare a animalelor în fermele de porci și de păsări, care depășesc standardele minime obligatorii.

Astfel, se răspunde nevoilor privind siguranța alimentară şi asigurarea calității produselor alimentare prin îmbunătățirea sănătății animalelor, în urma adaptării condițiilor de hrănire, adăpare şi adăpostire a acestora.

„Sprijinul pentru bunăstarea animalelor are forma unei plăţi anuale fixe pe unitate vită mare (UVM) şi reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de fermieri”, se arată în ghidurile solicitantului puse de APIA în dezbatere publică.

Beneficiare ale sprijinului acordat prin intermediul celor două pachete de intervenții în sectorul zootehnic sunt exploatațiile comerciale din sectorul de creștere a porcilor și a păsărilor, autorizate sanitar veterinar, care se angajează anual, pe baze voluntare să adopte standarde de bunăstare care depășesc standardele obligatorii relevante.

„Sprijinul se va acorda doar pentru acele angajamente care depăşesc cerinţele minime, care prezintă nivelul de referinţă neremunerat, considerat drept punct de pornire pentru elaborarea plăţilor compensatorii”, se precizează documentele puse la dispoziție de APIA.

Cele două ghiduri ale solicitantului pot fi consultate pe larg pe site-ul MADR la secțiunea Dezvoltare rurală/Documente de programare.