Apicultura americana se repune pe picioare

749

Numărul familiilor de albine din SUA, o componentă vitală a industriei agricole, a crescut în 2017 comparativ cu 2016, iar numărul deceselor atribuite unei maladii misterioase care afectează stupii din America de Nord și Europa a scăzut, arată un raport publicat marți de Departamentul american al Agriculturii (USDA), informează Bloomberg.

Potrivit USDA, numărul de colonii de albine din SUA a crescut cu 3% până la 2,89 milioane la data de 1 aprilie 2017 comparativ cu perioada similară a anului trecut. De asemenea, numărul de colonii pierdute din cauza sindromului Colony Collapse Disorder (CCD), Sindromul Dispariției Coloniilor de Albine, a scăzut cu 27% în ritm anual până la 84.340 colonii.

Cu toate acestea, peste două cincimi din apicultorii intervievați de USDA susțin că acarienii le afectează stupii, iar pesticidele și alți factori continuă să streseze albinele, creșterea generală fiind rezultatul unei înlocuiri constante a familiilor pierdute.

“Formezi noi familii prin divizarea familiilor puternice, ceea ce le face mai slabe”, susține Tim May, vice-președintele Federației apicultorilor americani.

În sondajul realizat de USDA, apicultorii care dețin cel puțin cinci familii de albine au raportat că cele mai mari pierderi au fost provocate de acarienii Varroa, care au fost semnalate în 42% din stupii în perioada aprilie-iunie a acestui an, în scădere totuși față de 53% în aceeași perioadă a anului trecut. Printre alți factori, apicultorii menționează că în al doilea trimestru al acestui an 13% din familiile de albine erau stresate de pesticide, 12% de acarieni și boli, altele decât varooza și 4,3% de alte boli. Vremea nefavorabilă, foametea și alte motive au fost menționate ca probleme care afectează 6,6% din stupi.

Sindromul Dispariției Coloniilor de Albine i-a nedumerit pe cercetători de peste un deceniu de la identificarea primelor cazuri în SUA. Acest sindrom se concretizează printr-o involuție rapida, de la familii puternice la familii puternic depopulate sau total dispărute, aparent fără o explicație precisă.

Recent, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea a declarat pentru AGERPRES că producția de miere va fi mai mică în acest an cu 45-50% față de o producție medie anuală de 22.000 — 24.000 de tone, din cauza vremii capricioase și a depopulărilor familiilor de albine, însă nu vor fi influențe pe preț deoarece nici exportul de miere nu se ridică la nivelul anilor trecuți.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins, în anul 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.