Apicultura – salvată de ploile abundente. Apicultorii au așteptări mari în privința producției

2

Apicultura a fost puternic afectată de seceta pedologică din 2020, dar și de scăderea numărului de specialiști în domeniul apicol. Producătorii care au avut de suferit anul trecut, se bucură de ploile torenţiale din ultima lună, care au contribuit la creșterea calității și cantității de miere de albine produsă. Astfel, 2021 se preconizează a fi un an excelent pentru mierea de albine.

Anul 2020 a fost unul dramatic pentru apicultori, în special din cauza condiţiilor meteorologice neprielnice. În perioada în care au înflorit salcâmii, a bătut vântul şi a plouat, iar cand a fost vremea bună, pământul a fost uscat, floarea nu a avut nectar din cauza secetei, spun specialiștii din apicultură.

Un apicultor din județul Galați are 180 de familii de albine. Iulian Bobocea spune că până acum vremea a fost numai bună pentru apicultură. Ploile au fost binevenite deoarece urmează ca albinele să culeagă teiul şi floarea soarelui, care au nevoie de apă. „După ploile care au fost, trag nădejde că va fi multă miere la tei, multă miere de floarea soarelui”, spune apicultorul citat de adevarul.ro.

Producţia de miere de salcâm, una dintre cele mai căutate şi apreciate de consumatori, va fi foarte bună, estimează Iulian Bobocea. „În partea noastră, în Moldova, stăm bine şi la mierea de salcâm. Producţia va fi mult mai bună decât anul trecut, când a fost secetă. Din cauză că nu a plouat deloc, floarea nu a dat nectar. Era uscată, nu avea de unde să secrete. Anul acesta totul e verde, pădurea e vie”, explică apicultorul gălățean.

Mierea de rapiţă va înregistra, la rândul său, un an excelent. În privința prețurilor practicate de apicultor, un borcan de un kilogram de miere polifloră se vinde cu 20 de lei, mierea de rapiţă costă 25 lei, cea de coriandru 30 de lei, în timp ce mierea de salcâm şi mierea de mană se vând cu 40 de lei borcanul de un kilogram.