APITERAPIA – sursa de sanatate si beneficii pentru organism

32
APITERAPIA – sursa de sanatate si beneficii pentru organism

Apiterapia este un tip de terapie alternativă pe bază de produse ce provin direct de la albine, folosită încă din antichitate. Este un bun remediu pentru tratarea diferitor boli și a simptomelor sale, precum și a durerii cauzate de leziuni acute și cronice. În România există mai multe centre specializate pe acest tip de terapie.

Printre bolile pe care apiterapia le poate trata se numără: scleroză multiplă, artrită, infecții, zona zoster (infecție virală). Leziunile pe care apiterapia le poate trata sunt: răni, durere, arsuri, tendinită.

În timpul tratamentului cu apiterapie, produsele albinelor pot fi: aplicate local, consumate sau injectate. În apiterapie se folosesc produse precum venin de albine, miere, polen, lăptișor de matcă, propolis sau ceară de albine. Produsele pure și proaspete ajută la obținerea unui rezultat mai bun.

BENEFICIILE APITERAPIEI

Apiterapia poate fi utilizată pentru a trata o serie de afecțiuni:

  • Calmează durerea de artrită: Terapia cu venin de albine a fost utilizată încă din Grecia antică pentru a ajuta la ameliorarea durerii de la artrita reumatoidă. Acest lucru se datorează efectelor sale antiinflamatoare și de calmare a durerii.
  • Vindecă rănile: Mierea a fost folosită de mult timp pentru tratarea rănilor – inclusiv atât tăieturi deschise, cât și arsuri – datorită proprietăților sale antibacteriene, antiinflamatoare și de calmare a durerii.
  • Tratează alergiile: Mierea de flori sălbatice poate ajuta la tratarea alergiilor în mai multe moduri. Mierea poate calma durerile de gât cauzate de alergii și poate acționa ca un inhibitor natural al tusei. Totodată, aceasta poate proteja oamenii de alergii. Acest lucru se datorează faptului că mierea de flori sălbatice locale poate conține urme de polen de flori, un alergen cunoscut. Consumul de miere locală ar putea introduce încet acest alergen în organism, creând potențial o imunitate la acesta, scrie healthline.com.
  • Tratează afecțiunile imune și neurologice: Veninul de albine poate fi utilizat ca tratament complementar pentru bolile legate atât de sistemul imunitar, cât și de sistemul neurologic, inclusiv: boala Parkinson, scleroză multiplă, Boala Alzheimer sau lupus. Deși veninul de albine nu ar trebui să fie singura metodă de tratament pentru aceste afecțiuni, cercetările au dovedit că veninul de albine a fost capabil să stimuleze sistemul imunitar și să reducă unele simptome ale acestor afecțiuni în organism – parțial datorită anti-veninului de albine cu efecte inflamatorii.

    IMPORTANT de reținut! Această cercetare indică și că veninul de albine poate fi o sabie cu două tăișuri. Veninul de albine poate provoca reacții adverse la mulți oameni, chiar dacă nu sunt alergici. Tratamentul trebuie analizat cu atenție.

  • Reduce gingivita și placa: Propolisul poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Poate reduce gingivita și placa atunci când este adăugată la o clătire a gurii. Apa de gură care conțin propolis ar putea fi capabilă să protejeze în mod natural împotriva bolilor orale. Propolisul poate chiar ajuta la vindecarea și prevenirea aftelor.
  • Sursă de multivitamine: Atât lăptișorul de matcă, cât și propolisul conțin un număr mare de vitamine și substanțe nutritive. De fapt, pot fi luate ca multivitamine pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate, inclusiv aspectul părului. Propolisul este disponibil ca supliment oral și extract. Lăptișorul de matcă se găsește sub formă de gel moale și capsule.

RISCURI ȘI EFECTE ADVERSE

Metodele de apiterapie pot prezenta diferite riscuri pentru persoanele alergice la produsele apicole, fiind chiar periculoase. De exemplu, veninul de albine poate induce un răspuns histaminic care provoacă iritații, precum piele umflată și înroșită, până la reacții alergice severe.

Chiar dacă nu sunteți alergic, veninul de albine poate provoca și dureri sau alte efecte secundare, precum: dureri de cap, tuse, contracții uterine, icter sau îngălbenirea pielii, slăbiciuni musculare.