Arbuștii fructiferi – O afacere profitabilă pentru cei cu suprafețe reduse

0

Arbuștii fructiferi pot reprezenta o soluție pentru cei care caută să pună bazele unei afaceri profitabile în domeniul agricol, dar nu dispun de suprafețe mari de teren. Zmeura, murele sau afinele sunt fructe aflate la mare căutare, care se vând la prețuri bune, astfel că ele pot aduce un profit semnificativ pentru cei care aleg să le producă.

Acest sector nu este, însă, lipsit de greutăți. De la forța de muncă, până la vremea capricioasă, există elemente care provoacă probleme. Despre toate acestea și multe altele a discutat realizatorul emisiunii ”Portret de fermier”, Ovidiu Ghinea, cu inginerul agronom Gabriel Achim, administratorul Pepinierelor Fundulea. Acesta a oferit câteva sfaturi importante pentru cei care sunt la început de drum în afacerile cu arbuști fructiferi.

”La culturile existente, după ce au finalizat plantarea, trebuie să înceapă penultimele tratamente, fungicide și insecticide, urmând cele uleioase la ieșirea din vegetație. Să le lege, să taie uscătura; cele care au fructificat se usucă și trebuie extrase. Vor rămâne cele verzi care pot fi toaletate fie primăvara târziu, fie primăvara devreme.

Când vrem să înființăm o cultură de arbuști fructiferi, în primul rând, când se poate ara, trebuie arat. Cartea spune că într-o cultură de arbuști fructiferi trebuie făcută o ecartare a solului undeva între 50 și 60 de centimetri adâncime. Cine poate să o facă, să o facă, dar e aproape imposibil să ari la 60 de centimetri. Arat undeva la 30-40 de centimetri; dacă pot să facă acest lucru, pot să scarifice la 60, discuit bine, frezat; dacă în urma analizei solului necesită amendamente, să administreze amendamente, apoi să traseze rândurile și să planteze materialul săditor.

Din anul doi, plantele care vor fructifica sunt plantele care au crescut în anul respectiv. Cu cât planta este întreținută mai bine, nu are dăunători, nu are buruiană, are apă suficientă, crește cât mai mare. Din anul doi, dacă e întreținută cum trebuie, pe jumătate de hectar ar trebui să producă undeva la 4-5 tone la zmeur și 6-7 tone de mur. Media prețului zmeurii a fost anul acesta de 20 lei/kg. Aici fiecare își face calculul, în funcție și de cât poate valorifica. Ea se valorifică, e un fruct foarte cerut pe perioada verii, dar nu poți să stai să te caute lumea. Când ai un bagaj mic de clienți, deja lumea te știe, te recomandă și e mult mai ușor”, a precizat Gabriel Achim.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să urmăriți ediția completă a emisiunii ”Portret de fermier” pe canalul de youtube AGRO TV.

video
play-sharp-fill