ARDE OLTUL!

684

Mai mulți locuitori din Piatra Olt, proprietari de animale, au intrat în conflict deschis cu viceprimarul, Nicușor Rada, care se opune, fără nicio explicație legală, închirierii pășunilor către aceștia, conform Legii Amenajamentului Pastoral, obligatorie din 2018 pentru accesarea de fonduri europene.

Miercuri 28 februarie a avut loc ședința ordinară a CL Piatra Olt, unde, printre proiectele de pe ordinea de zi, trebuia să se voteze  și distribuirea suprafețelor de izlaz, potrivit Amenajamentului Pastoral, pentru cele peste  2.000 de animale,  aflate pe raza orașului Piatra Olt.

Cu toate că era obligatoriu ca acest proiect de lege să fie aprobat în CL Piatra Olt, cei  8 DSC_0490consilieri PSD din care face parte și viceprimarul, precum  și cel de la ALDE, au votat împotrivă, spre disperarea cetățenilor, proprietari de animale. Aceștia trebuiau, în urma cererilor făcute, în funcție de numărul de animale, să le fie aprobate până la 1 Martie, pentru a  putea întocmi dosare de accesări fonduri europene.

 Potrivit ghidului elaborat de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajisti Brașov și al prevederilor prezentei ordonanțe de urgență ,,Consiliile locale au obligația să aprobe amenajamentele pastorale, valabile pentru toate pajiștile permanente aflate pe unitatea administrativ-teritorială în cauză, întocmite de către specialiștii din cadrul primăriilor, al direcțiilor județene pentru agricultură și din cadrul camerelor agricole județene aflate în subordinea consiliului județean și al Consiliului General al Municipiului București sau de către specialiștii din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic și de vânătoare, după caz.”. 

 Fermierii din Piatra Olt ar putea pierde subențiile!

DSC_0531În urma cererilor făcute, în funcție de numărul de animale, oamenilor trebuia  să le fie aprobate până la 1 Martie, pentru a putea întocmi dosarele necesare accesării fondurilor europene.

Un tânăr fermier, Șerban Valentin, este indignat de faptul că nu are unde să pască animalele, întrucât consiliul local nu a aprobat proiectele de lege privind amenajamentul pastoral și procedura de închiriere. „Am 42 de vaci. Trebuie să se aprobe în consiliu amplasamentul pastoral și sunt obligați prin lege să-l aprobe. Domnul Nicușor Rada (n.r. – viceprimarul) nu a fost de acord și a influențat, a pus consiliul, din partea PSD să nu voteze această lege. Noi nu avem drept de pășunat în Piatra-Olt în acest moment. O să pierdem și subvențiile dacă nu întocmim dosarele la timp!”.

Un alt localnic afirmă că viceprimarul Nicușor Rada este cumnatul lui Oprescu și ar fi la DSC_0586mijloc niște interese. „Am 174 de capete de caprine, plus că se vor înmulții în această primăvară. Nu avem efectiv nicio zonă de pășunat. Vrem să dezvoltăm orașul, comuna, avem nevoie de facilități, noi plătim impozitul”.

Conform noilor modificare legislative, utilizatorul de pășuni și fânețe este crescătorul de animale, persoană fizică, având animalele înscrise în Registrul național al exploatațiilor având animale proprii sau ale fermierilor membri înscrise în RNE, care desfășoară activități agricole specifice categoriei de folosință pășuni și fânețe, conform clasificării statistice a activităților economice în UE pentru producția vegetala și animală, care deține legal dreptul de folosință asupra suprafeței agricole și care valorifică pășunea prin pășunare cu efective de animale sau prin cosire cel puțin odată pe an.

  DSC_0495 Primarul PSD susținut doar de consilierii PNL!

Primarul social-democrat, Tudor Udrescu ( foto), a fost uimit de rezultatul votului din consiliul local, părăsind sala de ședință imediat. Una a vorbit cu viceprimarul și consilierii PSD și au votat ,, pentru” doar cei din PNL. Acesta ne-a relatat cum s-a desfășurat ședința C.L. din 28 februarie: „În urmă cu un an de zile am închiriat o suprafață de pășune solicitanților și celorlalți deținători de animale, am văzut mult mai bine ca pășunea să fie în administrarea acestora. În consecință, pentru anul acesta i-am pus să facă solicitări de închiriere de Islaz. Ne ajută și pe noi. Avem și o situație financiară: or să primească subvenții, pot să obțină iarbă de calitate pentru că sunt în administrarea dânșilor pășunile și știu mult mai bine să le întrețină”.

Primarul ne-a declarat că legea impune în mod imperativ ca proiectul  să fie aprobat de DSC_0541consiliul local, privind amenajamentul pastoral, dar și caietul de sarcini și procedura de închiriere. „Am avut consiliu pe 28 februarie, însă nu s-a rezolvat nimic, eu am încercat să le explic celor prezenți care este avantajul de a închiria Islazul și m-am trezit la vot că proiectul nu a fost aprobat”.

Potrivit legii, cel care mai poate beneficia de izlazul comunal, poate fi și persoana fizică ori persoana juridică de drept privat care are la dispoziție, în condițiile legii, suprafața agricolă, care desfășoară activități agricole specifice categoriei de folosință pășuni și fânețe și care o valorifică prin cosire cel puțin odată pe an.

 Nevasta șefului de la Urbanism, a votat împotrivă!

DSC_0589Șeful Biroului de Urbanism, Cornel  Lazăr, care de altfel, a întocmit și proiectele de lege și a fost prezent în cadrul Consiliului Local Piatra-Olt pentru a explica proiectul și procedura de închiriere, ne-a precizat că și el a rămas stupefiat de întorsătura luată de consilierii PSD ( printre care s-ar afla și soția lui!): „Eu am susținut conform legii că toate aceste pășuni ale localității să fie valorificate atât de către fermieri, cât și de noi. Dacă o anumită persoană sabotează anumite demersuri, pentru alte interese pe care nu le pot spune, este fix treaba lui. Această persoană trebuie să răspundă în fața legii. Eu, ca organ de specialitate al primarului mi-am făcut datoria, la inițiativa domnului primar. Eu am fost în C.L. invitat și această persoană (n.r. – viceprimarul)  a influențat toți votanții. M-a jignit și m-a făcut în toate felurile”.Un localnic, proprietar de animale, ne-a explicat că trebuia aprobat proiectul până la 1 Martie, iar acum fermierii au pierdut subvențiile, datorită faptului că aleșii locali nu își exercită atribuțiile conform legii. „Noi am depus până la 1 Martie toate actele necesare, noi ne-am făcut datoria. Dacă eu ca fermier mi-am îndeplinit sarcinile pe care le-am avut, alții de ce nu și le îndeplinesc. Asta e bătaie de joc”.

Proprietarii de animale prezenți la primărie, au afirmat că viceprimarul, Nicușor Rada ( foto), Nicușor Radanu are ce căuta în această funcție, deoarece nu știe să citească cursiv și nu înțeleg cum a ajuns la conducerea orașului un astfel de om, în contextul în care există oameni valoroși, cu studii. „A fost coleg cu mine  de școală și nu știa să citească!”.

Oamenii bănuiesc că din cele peste 430 de ha de izlaz, o bună parte ar fi destinat unor extracții de pietriș pentru anumite balastiere, agreate de viceprimarul Nicușor Rada, însă primarul Udrescu, spune că asta poate fi cauza deoarece destinația izlazului nu poate fi schimbată.

Totuși oamenii susțin că ar fi vorba de terenul de peste 600 de ha ( pădure, izlazuri și terenuri agricole)  pe care l-ar fi avut o boieroaică și pe care nu l-a mai revendicat nimeni și cu care, s-a făcut cumva un schimb cu izlazul pentru a fi exploatat în regim de balastieră.

DSC_0489Un consilier PNL, care a votat proiectele privind Islazul, a ținut să menționeze că: „Niciun PSD-ist nu a votat în ședință proiectul privind amenajarea pășunilor. De la 1 Martie trebuia să se facă dosarele pentru subvențiile de pășunat, cel mai probabil fiind pierdute de localnicii proprietari de animale, în acest moment”.

Oamenii au venit vineri, 2 martie a.c., la primăria orașului Piatra Olt, ca să-i ceară explicații viceprimarului pentru votul pe care l-a dat împotriva concesionării izlazului, însă acesta  nu dorit să dea ochii cu ei, motiv pentru care și-a permis să-și ia liber în această zi.

Primarul Tudor Udrescu, a dat asigurări că proiectul se va introduce din nou pe ordinea de zi într-o ședință extraordinară, însă până atunci va încerca să afle de la legislativul din subordinea sa motivul pentru care, proiectul privind concesionarea izlazului comunal  de către crescătorii de animale, a fost respins.

 Președintele CJ Olt, intervine pentru evitarea unui scandal de proporțiiDSC_0516

De la crescătorii de animale, am mai aflat că în aceiași zi, pe la orele 23.00, președintele CJ Olt, Marius Oprescu, plecat în străinătate, după ce a auzit despre scandalul de la Primăria Piatra Olt, a venit de urgență, în țară, s-a întâlnit cu viceprimarul și consilierii locali PSD în Sala de Sport a localității, și după mai multe discuții aprinse, au hotărât să reintroducă proiectul de lege pe ordinea de zi privind amenajamentul pastoral și să fie votat fără comentarii.

Între timp, proprietarii de animale au depus deja plângeri către DNA pentru a face lumină în cazul semnalat de ei. (semnaluloltuui.wordpress.com)