Arendele RECORD de la ADS – Cine își permite să dea peste 3.000 kg de grâu/hectar

1

Anul 2023 a adus un record pentru Agenția Domeniilor Statului (ADS) în ceea ce privește redevența pe care o încasează pentru o suprafață de teren concesionată. Potrivit datelor făcute publice de instituție, este vorba de o redevență de 3.141 kg grâu/hectar pentru o suprafață de 86,3 hectare de teren agricol.

Suprafața a fost concesionată pe PFA de către un fermier din județul Tulcea. Potrivit șefului ADS, George Sava, topul contractelor încheiate agenție este completat de redevențe de 2.438 kg grâu/hectar, respectiv 2.433 kg grâu/hectar.

”Cea mai mare redevență pentru un teren de la ADS este de 3.141 kg de grâu/hectar, o licitație care a avut loc acum, în ianuarie. Apoi urmează 2.438 kg/hectar și 2.433 kg/hectar, acesta este topul celor mai mari redevențe. (…) Pe piața liberă sunt foarte puține terenuri care se dau la asemenea valori. Asta arată că există un interes deosebit pentru acele terenuri. În general, bătălia pentru astfel de terenuri este dată de granzii din agricultură”, a precizat George Sava pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Redevența de 3.141 kg este plătită de Jenaru Ionuț – Cătălin PFA, în timp ce următoarele două sunt plătite de Agroindustriala Râmnicelu, respectiv Gigi Becali.

”Toate licitațiile organizate de ADS se desfășoară transparent, îi lăsăm să stea cu mâna sus cât doresc dumnealor. Nu putem să le spunem noi să se oprească, pentru că spune cineva că nu e sustenabil din punct de vedere economic. Nu este în atributul ADS să le spună asta. Noi îl scoatem la valorificare și ne oprim acolo unde se opresc concurenții. La aceste licitații s-a mers până într-un punct pe pașii stabiliți de noi, iar apoi fiecare a dat cât a vrut; era ca la marile case de licitații. Fermierul care a dat 3.141 de kg mai avea niște terenuri acolo, în zonă, și a vrut să îl aibă și pe acesta. Este vorba de un teren de la Piatra Ostrov, la Tulcea, în lunca Dunării, cu acces la irigații”, a mai explicat George Sava.