Unde își asigură fermierii români recoltele fără mari emoții pentru despăgubiri

19
Fermierii români, în număr din ce în ce mai mare, apelează la societăți din străinătate pentru a își asigura recoltele. Subscrierile sucursalelor directe ale societăților autorizate din afara țării au atins un nivel istoric în 2022, inclusiv pe segmentul asigurărilor agricole, scrie www.studiifinanciare.ro.

Un plus este că, până acum, în zona asigurărilor agricole, fermierii români nu au avut probleme importante cu plata daunelor, ceea ce înseamnă că firmele de afară reușesc să facă față obligațiilor de plată.

Subscrierile sucursalelor pe clasa A9 (Grindină, îngheț și alte riscuri), au urcat la 134 de milioane de lei anul trecut, de la 78 de milioane de lei în 2021 și sub 40 de milioane de lei în 2020. Avem o dublare a vânzărilor de la an la an, în timp ce vânzările firmelor locale stagnează sau cresc marginal (191 de milioane lei în 2020, 210 milioane lei în 2021, 240 milioane lei în 2022).

Potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) subscrierile din afară sunt dominate de societatea Agra, din Austria, care lucrează cu mai mulți brokeri locali și cu liderii din corporate, brokeri internaționali de calibru cum ar fi Marsh sau Aon.

Dintre societățile înregistrate în România, cu excepția Groupama și parțial a Asirom VIG, nicio altă societate nu a lăsat de înțeles că are o politică clară în ceea ce privește asigurările agricole sau că face din acest segment o țintă de business, vânzările fiind mai degrabă ocazionale.

Groupama domină autoritar piața, atât ca număr de polițe cât și ca volum al subscrierilor și valoare a plăților și a subliniat că va continua să sprijine această zonă, chiar dacă momentan plățile către fermierii români sunt mai mari decât încasările. În Franța Groupama este o societate mutuală de asigurări, controlată chiar de către fermieri.

Sursa: Studii financiare