Urșii care coboară în comunitate, unde distrug adăposturi din curțile oamenilor și caută animale pe care să le devoreze, tind să devină o problemă la ordinea zilei. Faptul că se întâmplă din ce în ce mai des nu intră nici pe departe în sfera normalului, deși autoritățile responsabile, mai ales cele de la nivelul cel mai înalt, nu au nici o reacție.
În localitățile din zona de munte a județului Suceava nu trece o zi fără ca oamenii să fie maroti la atacul urșilor porniți în căutarea hranei. La Dorna Arini, un urs mare a spart un grajd și a luat un porc pe care l-a târât în afara adăpostului și i-a mâncat, efectiv, carnea de pe șira spinării. Ursul a fugit, lăsând porcul în agonie, după ce oamenii au început să facă gălăgie. Imaginea de mai jos este sugestivă.
Sursa foto: monitorulsv.ro
Un episod similar s-a petrecut și într-un sat din județul Mureș. Diferența a fost că, în ciuda eforturilor sătenilor de a alunga ursul care se înfrupta dintr-un porc de 250 de kilograme luat dintr-o gospodărie, animalul sălbatic a plecat abia după ce a mâncat pe săturate.
În județul Brașov, localnicii s-au obișnuit cu prezenta animalelor sălbatice. Chiar și așa, sun conștienți de pericol și cer ajutor. Ieri, doi urşi au intrat în curtea unei pensiuni din Săcele şi nu au putut fi alungați timp de aproximativ două ore. A fost nevoie de tranchilizant și abia apoi urșii au fost transportaţi la o distanţă de aproximativ 10 kilometri, în pădure, a anunțat prefectura Brașov.


Urșii au mai mâncat recent viței, oi și porci, în mai multe localități din județul Suceava, potrivit monitorulsv.ro. Astfel de episoade cu animale mâncate de vii, în special porci, s-au mai petrecut recent, în mai multe zone din țară. La Vatra Dornei, la sfârșitul săptămânii trecute, un urs a fost observat trei seri la rând în timp ce ataca găini din anexele oamenilor.
Omorârea urșilor în 24 de ore
În contextul atacurilor tot mai dese ale urșilor în gospodăriile oamenilor, ministrul Mediului, Tanczos Barna, vrea să schimbe legislația, astfel încât urșii care reprezintă un pericol pentru om să poată fi împușcați în maximum 24 de ore. Un jandarm și un vânător ar trebui să caute animalul sălbatic și să-l împuște pe loc dacă este agresiv sau atacă animale și oameni, fără să aștepte obținerea altor aprobări. Ministrul Mediului se plânge de birocrație și spune că, în momentul de față, poate dura chiar și 2-3 luni până când își dau acordul toate instituțiile pentru uciderea unui urs. În tot acest timp, se pierde urma animalului.
Populația urșilor a crescut necontrolat
Numărul de urși a crescut foarte mult ca urmare a faptului că Uniunea Europeană impune protejarea marilor carnivore, printre care și ursul brun. După anul 2016, în România nu au mai fost date derogări la fel de numeroase pentru recoltarea sau relocarea acestor animale. Astfel că, din cauza înmulțirii necontrolate, urșii ies din pădure în căutarea hranei, atacă gospodării, animale domestice, chiar și oameni. Sălbăticiunile s-au conformat condițiilor de câmpie, obișnuindu-se să trăiască și în astfel de zone.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna a precizat că, printr-o o derogare de la Directiva Europeană privind Habitatele, poate fi permisă vânătoarea de urşi în România. „România trebuie să intervină preventiv şi post-factum inclusiv, pentru că acolo unde se produce o nenorocire, un atac, acolo clar trebuie intervenit. Nu putem să aşteptăm ca acest fenomen de urs pe pârtie, urs pe stradă, urs în oraşe să se generalizeze”, a declarat Tanczos Barna.
În legătură cu estimările conform cărora populaţia de urşi bruni din România ar fi de 10.800 de exemplare, oficialul de la Mediu a spus că ministerul a lansat o licitaţie pentru evaluarea acestei populaţii.