Atacuri MASIVE de dăunători la culturile de toamnă! Grâul și rapița, în mare pericol

4

Lipsa precipitațiilor din ultimele luni și temperaturile ridicate de pe timpul zilei au creat un mediu propice dezvoltării dăunătorilor în culturile de toamnă. Fermierii trag deja semnalul de alarmă cu privire la pericolul în care se află culturi precum grâul sau rapița, mai ales că în unele cazuri, nici tratamentele nu mai dau rezultate.

Fermierul Marian Popa a explicat problemele cu care se confruntă atât el, cât și alți colegi de-ai săi, în emisiunea ”Agricultura la Raport” la AGRO TV.

”Există și un atac masiv, pentru că atunci când nu este apă, și dăunătorii își fac de cap. Mai mult, nu există vegetație la momentul acesta, iar dăunătorii se înmulțesc din cauza căldurii. Am văzut la cultura de rapiță că frunza este plină de afide, iar fermierii au făcut 2-3 tratamente și tot nu au reușit să distrugă acest dăunător.

Există un grad mare de dăunare cu musca cerealelor. Deja am controlat în plantele de grâu, există larva în tulpină, nu mai ai cu ce să o tratezi. Undeva la 20% din plantele de grâu sunt atacate de acest dăunător, musca cerealelor”, a explicat fermierul Marian Popa.

Pe lângă problemele cu dăunătorii, agricultorul spune că și seceta îi dă mai bătăi de cap, pentru că solul este complet uscat în această perioadă. Practic, singura sursă de supraviețuire a plantelor este roua de dimineață.

”Situația se complică în fiecare zi, este din ce în ce mai trist, mai dezolant. Nici nu mai am curajul să merg în câmp, pentru că văd lucruri din ce în ce mai rele. Grâul a răsărit și este în pragul de a se usca, nu mai este apă, rezistă doar cu roua de dimineață; în stratul în care este rădăcina plantei, la 10-15 centimetri, solul este uscat complet”, a mai spus Marian Popa.