Atentie, apicultori! Documentul OBLIGATORIU care trebuie transmis la ANZ

7
Atentie, apicultori! Documentul OBLIGATORIU care trebuie transmis la ANZ

Atenție, apicultori! Identificarea/înregistrarea stupilor este obligatorie, potrivit articolului 4 din Ordinul MADR nr. 251/2017 privind Sistemul unitar de identificare a stupinelor și stupilor. Anunțul a fost făcut de Marian Irinei, consilier al ministrului agriculturii, care îi avertizează pe apicultorii din toată țara că sunt obligați să transmită anual, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), prin OJZ, declarația pe propria răspundere cu numărul de stupi identificați pregătiți pentru iernare.
 
Art. 4. –
(1) Pe teritoriul României toți apicultorii sunt obligați să își identifice stupii.
(2) În termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, apicultorii au obligația să își identifice stupii.
 
Potrivit articolului 5 din același ordin (Ordinul MADR nr.251/2017), documentele necesare pentru a obține codul unic de înregistrare sunt următoarele:
 
Art. 5. –
(1) Apicultorii depun la oficiul județean de zootehnie, denumit în continuare OJZ, cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor, însoțită de următoarele documente:
– copie a actului de identitate BI/CI/certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerțului/certificatului de înregistrare fiscală, după caz;
– copie a adeverinței care atestă proprietatea și numărul familiilor de albine înscrise în registrul agricol la data solicitării acesteia, eliberată de consiliul local.
(2) Codul de identificare a stupinei se alocă la adresa vetrei permanente; în cazul în care un apicultor deține stupine ale căror vetre permanente se află în mai multe județe, apicultorul va solicita coduri și de la județele unde se află efectiv vetrele permanente ale stupinelor. În cererea de alocare a codului de identificare a stupinei, apicultorul are obligația să specifice vetrele tuturor stupinelor pe care le deține.
(3) Cererea prevăzută la alin. (1), al cărei model este prezentat în anexa nr. 1, poate fi depusă direct la sediile OJZ sau prin fax, prin e-mail, prin oficiul poștal cu confirmare de primire.
 
”Așadar, primul pas pe care trebuie să-l facă un apicultor pentru a înregistra familiile de albine este declararea acestora la registrul agricol pe raza unității administrativ teritoriale (Primăria) unde aveți vatra permanentă a stupinei. În urma acestei declarații, de la registrul agricol veți primi o adeverință prin care vi se certifică faptul că în locația respectivă (adresa vetrei permanente) aveți numărul de familii declarat, totodată vi se va elibera și un certificat de producător și un carnet de comercializare, asta în cazul persoanelor fizice.
 
Pentru a le fi eliberat codul unic de stupină, apicultorii trebuie să trimită/depună la Oficiul Județean de Zootehnie de pe raza județului în care are declarată vatra permanentă, adeverința eliberată de Primărie + o cerere completată/scrisă (un formulat tip – pe care vi-l atașez public, la cerere), precum celelalte documente expuse la art. 5 (le-am enumerat anterior).
 
OJZ înregistrează cererea de acordare a codului de identificare a stupinei depusă de solicitant, verifică documentele însoțitoare și acordă codul de identificare în maximum 10 zile lucrătoare de la înregistrare, eliberând adeverința în care va fi înscris numărul de identificare a stupinei (codul unic)”, a precizat Marian Irinei.