ATENȚIE! Fermierii care NU mai primesc plata redistributivă APIA – Informații din PNS

8

Condițiile pentru plata redistributivă se modifică începând de anul viitor! Dacă până acum, toți fermierii aveau posibilitatea să primească acest sprijin pentru primele 30 de hectare din exploatație, acest lucru nu va mai fi valabil începând din 2023.

Potrivit Planului Național Strategic (PNS), plata redistributivă APIA, denumită oficial ”Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS)”, va fi acordată doar exploatațiilor cuprinse în intervalul 1-50 de hectare. Astfel, exploatațiile care depășesc pragul de 50 de hectare nu vor mai primi această subvenție.

Potrivit Ministerului Agriculturii, fermele cuprinse între 1 și 50 de hectare reprezintă circa 97% din totalul fermelor din România și însumează o suprafață de 3.748.473 ha (39% din suprafața totală înscrisă în Sistemul Integrat de Administrare și Control), conform datelor centralizate de APIA în anul 2020.

Plata redistributivă este complementară cu plata de bază la hectar pe care o primesc toți fermierii înscriși la APIA. ”Intervenția CRISS este complementară cu Intervenția BISS, cu eco schemele adresate sectorului vegetal, cât și cu alte scheme de sprijin cuplat din sectorul vegetal și zootehnic”, se precizează în PNS.

Pentru a evita apariția condițiilor artificiale (fermieri care își vor diviza fermele în scopul obținerii sprijinului oferit prin această intervenție), plata redistributivă va fi acordată fermierilor care nu și-au fragmentat exploatațiile după 2020. Cazurile în care se consideră că fermierii nu și-au fragmentat/divizat exploatațiile în scopul de a beneficia de plata redistributivă vor fi reglementate prin legislația națională.

Cuantumul unitar planificat de MADR pentru plata redistributivă în 2023 este de 50,61 euro/hectar, urmând să crească treptat până la 54,16 euro/hectar în 2027.