Atentie la gripa aviara!

463

Organizația Mondială a Sănătății cere monitorizarea atentă și raportarea rapidă a cazurilor de gripă aviară.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut tuturor statelor să monitorizeze atent epidemiile de gripă aviară, de la păsările sălbatice și de la fermele avicole, și să raporteze imediat orice cazuri înregistrate la oameni, avertizând: ”Nu ne putem permite să nu ținem cont de avertismentele timpurii”, transmite Reuters.

”Din noiembrie 2016, aproape 40 de țări au raportat noi cazuri de infecție cu virusul extrem de patogen al gripei aviare, la păsări sălbatice sau la fermele avicole. Extinderea rapidă a distribuției geografice a acestor epidemii și diversele tipuri de virus au pus OMS în stare de alertă ridicată”, a afirmat Margaret Chan, medic în cadrul OMS.

În China, a existat din decembrie o creștere semnificativă și rapidă a cazurilor de persoane infectate cu virusul H7N9 și OMS nu poate exclude o extindere limitată a cazurilor, deși până acum nu s-a detectat o extindere susținută, a adăugat Margaret Chan.

În ultimele săptămâni, virusul gripei aviare a fost detectat în 20 de state din Europa, obligându-i pe fermieri să sacrifice păsările sau să le țină închise. Epidemiile din Asia au determinat sacrificări în masă în fermele de păsări din Coreea de Sud, China și Japonia.

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că monitorizează sever comerțul intracomunitar și verifică toate transporturile de păsări care vin din țările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.