ATENȚIE! Scrapia a fost confirmată în exploatațiile de oi!

9

În urma testele de laborator, scrapia a fost confirmată în două exploataţii cu un total de aproximativ 750 de oi, din comuna Bocsig, judeţul Arad, informează AGERPRES.

Cele două exploatații au fost puse sub supraveghere încă de săptămâna trecută, când au apărut suspiciunile de boală în urma simptomelor clinice la mai multe oi. Vineri, șeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a informat că probele analizate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti au confirmat boala, care este fatală pentru ovine.

„După apariţia simptomelor clinice s-a făcut un prim set de analize, dar pentru confirmare a fost nevoie de un al doilea test, mai sensibil. Rezultatele venite de la Bucureşti confirmă că în cele două exploataţii, cu un total de aproximativ 750 de oi, a apărut această boală gravă. Încă de la apariţia suspiciunilor au fost luate măsuri specifice, cum ar fi interzicerea scoaterii animalelor din exploataţii, însă de acum înainte va fi aplicat un plan de măsuri care se va întinde pe mai multe luni. Toate oile vor fi testate pentru a fi găsite cele cu gene sensibile la boală, care vor fi sacrificate. Cele care au genele rezistente în faţa acestei boli voi fi păstrate în exploataţii”, a declarat directorul Marcel Roşu.

Potrivit șefului DSVSA Arad, scrapia este o boală fatală, asemănătoare cu boala vacii nebune, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor, însă nu are un grad mare de transmitere de la un animal la altul.

Într-un ghid practic pentru fermieri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că scrapia este produsă de un agent infecţios care „pare că se transmite de la oaie la miel şi de la capră la ied, precum şi la alte oi sau capre”.

De asemenea, potrivit ghidului emis de ANSVSA, scrapia „poate să apară şi în urma consumului accidental de făinuri proteice de origine animală de către ovine şi caprine – suplimentele furajere contaminate, mineralele proteice de origine animală, făină de carne, oase, sânge, organe rezultate în urma prelucrării cadavrelor, produselor şi subproduselor de bovine, ovine, caprine infectate”.

Specialiștii ANSVSA mai menționează că poate fi suspectat de scrapie „orice animal viu sau sacrificat sau mort care prezintă sau a prezentat tulburări nervoase sau de comportament sau o deteriorare progresivă a stării generale asociată cu o degradare a sistemului nervos central şi pentru care informaţiile adunate pe baza examinării clinice, a răspunsului la tratament, a examinării post-mortem sau a analizelor de laborator ante-mortem sau post-mortem nu permit stabilirea unui diagnostic alternativ”.

În România, scrapia este prezentă din anul 2002, când a fost confirmată oficial de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.