Atenție, zootehniști! Ministerul Agriculturii e cu ochii pe voi

513

Un proiect de ordonanță de urgență prevede amenzi între 100 și 4.000 de lei pentru cei care nu respectă cadrul legal privind organizarea și desfăsurarea activitătii de neutralizare a subproduselor de origine animală, referitoare la sistemul de colectare, transport și eliminare a acestora.
Ministerul Agriculturii a înaintat spre dezbatere o propunere de Ordonanță în care este prevăzut faptul că abandonarea, depunerea sau depozitarea cadavrelor de animale sau resturilor de organe în alte locuri decât cele organizate și autorizate în acest scop se pedepsește cu amendă de la 2.000 și pană la 4.000 de lei.

Amenzi între 1.600 și 2.400 lei sunt pregătite pentru cei care nu ridică subproduselor de origine animală, nu întocmesc evidențe veterinare cu privire la acestea, dar și pentru transportul sau depozitarea lor fără respectarea normelor sanitare veterinare și de mediu în vigoare.

”Neutralizarea subproduselor de origine animală se realizează în unităti autorizate sanitar-veterinare și de către autorităti competente privind protecția mediului, în condițiile legii, și este supusă inspecției și controlului sanitar veterinar, în scopul prevenirii răspandirii de boli la animale și oameni. Crescătorii individuali de animale sunt obligați să anunțe în maximum 24 de ore autoritătile administrației publice locale, pe a căror rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor”, arată proiectul de act normativ.

Consiliile județene au sarcina să desfășoare activități de neutralizare a resturilor de organe provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale. Operațiunea se va desfășura cu ajutorul unei unități autorizate de ecarisare. Resursele financiare vor fi asigurate de la bugetul de stat.