Au făcut 500.000 de euro din “Pomană”

601

O rețea de hoți a fost anihilată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Toată lumea știe despre metoda “Accidentul”, prin care mulți bătrâni din mediul rural sunt păcăliți că rude ale lor au nevoie disperată de bani. În sudul României, hoții au schimbat însă planul tactic și au pus în aplicare o nouă strategie, pe care autoritățile au denumit-o metoda “Pomana”.

Autoritățile susțin că 32 de suspecți – 26 sunt arestați preventiv și alți șase sunt căutați – au comis aproape 70 de tâlhării în Municipiul București, dar și în județele Constanța, Galați, Vrancea, Giurgiu, Gorj, Vâlcea, Olt, Călărași, Prahova, Mehedinți și chiar Cluj. Prejudiciul se ridică la fabuloasa sumă de 500.000 de euro, ceea ce înseamnă că victimele erau întotdeauna atent “selectionate” de către făptași.

Potrivit ziarului Telegraf, care apare la Constanța, modul de operare era simplu și viza persoanele vârstnice, extrem de vulnerabile. Anchetatorii spun că autorii băteau la ușile păgubiților, ținând în mâini o tavă pe care așezau mâncare și o bancnotă de 500 de lei. “Aceștia le spuneau oamenilor că au venit să împartă pentru o rudă decedată produse alimentare, dar și bani. În prealabil se uitau pe lista cu întreținerea și, pentru a avea mai multă credibilitate, le ziceau victimelor că i-a trimis doamna X, de la etajul trei. După ce erau lăsați să intre în casă, le explicau bătranilor că vor să le dea 200 de lei și îi rugau să le schimbe cei 500 de lei aflați pe tavă. Îi urmărea pe păgubiti și aflau astfel unde își țineau aceștia economiile. După ce victimele se întorceau în încăperea în care suspecții se aflau, unul dintre ei crea o diversiune. De cele mai multe ori îi ruga pe păgubiti să spună de trei ori o rugăciune. În acest timp, complicele său se furișa către locul în care se găseau banii și îi sustrăgea”, a explicat procurorul Teodor Niță, cel care a instrumentat dosarul.

Au mai existat și cazuri în care victimele și-au dat seama că sunt tâlhărite, numai că au ajuns să fie bătute. “În trei dintre cazuri, suspecții i-au agresat pe bătrâni pentru a putea fugi cu banii acestora. Patru dintre furturi au fost săvârșite în județul Constanța. Până la acest moment am probat 68 de fapte, dar numărul lor ar putea fi mai mare. Suspecții nu plecau din locuințele victimelor doar cu bani. Aceștia au mai sustras bijuterii din aur și alte bunuri de valoare pe care ulterior le-au vândut. Nu acționau la întâmplare. Se documentau, culegeau informații despre zona în care intenționau să dea o nouă lovitură, își schimbau în permanență telefoanele, mașinile și se aflau în mișcare, deplasându-se din județ în județ. Rețeaua era foarte bine organizată și avea un lider care coordona totul. În general, în casele victimelor erau trimise două persoane, fie două femei, fie un bărbat și o femeie”, a mai declarat procurorul Teodor Nită.