Au mizat pe pepeni și-au ajuns… la pepeni!

2

Afacerile cu pepeni s-au dovedit teribil de proaste anul acesta, prin piețe, pentru mulți fermieri și comercianți.

Chiar dacă producătorii spun că anul acesta producția de pepeni a fost una mult mai mică decât cea din anii trecuți, piețele din Municipiul Târgoviște sunt sunt pline cu pepeni de tot felul.

Încă de la intrarea în piețe se pot vedea grămezi mari de pepeni care își asteapta clienții, însă aceștia lipsesc cu desăvârșire.

Vânzătorii spun că au marfă de calitate, iar cei care vor să cumpere pot încerca și chiar pot gusta din exemplarele pe care au pus ochii. Cu toate acestea, vânzarile sunt foarte scăzute în comparație cu cele din alți ani.

„Stăm aici zile întregi, dar vindem destul de puțin. Nu mai sunt vânzarile din anii trecuți! Nu știu ce se întamplă! Probabil nu sunt bani, chiar nu-mi dau seama de ce vindem atât de puțin. Avem soiuri românești, de calitate, clientul poate gusta din pepenele pe care vrea să-l cumpere, dar degeaba”, se plânge un negustor.

Un alt comerciant care a mizat anul acesta pe pepeni se teme chiar că pariul său îl va băga în faliment.

„Niciodată nu au fost vânzări atât de slabe ca anul acesta. O să intrăm în faliment. Nu suntem producători, noi cumpărăm marfa și o comercializăm mai departe. Investim bani mulți și, de multe ori, nu reușim să scoatem nici investiția”, spune negustorul, semn că genul acesta de afaceri de prin piețe nu prea mai are succes când ești la concurență cu marile lanțuri de magazine.

Cel mai rău o duc chiar producătorii, care au investit în culturile de pepeni nu doar bani, ci și munca pe un an.

„Pur si simplu pierdem timpul degeaba. Este marfă multă și clienți puțini. Anul viitor nu cred că o să mai cultiv. O să încerc să cultiv altceva. O cultură care să-mi aducă un minim profit. Muncim degeaba. Anul acesta pepenii s-au vândut foarte greu”, spune, dezamăgit, un producător venit să-și vândă pepenii în piață.

Material realizat de Corvin DUMITRICĂ