Autoritățile olandeze recomandă oamenilor să evite să consume ouă până la finalizarea anchetei privind contaminarea cu un insecticid

650

Oamenii din Olanda ar trebui să evite temporar să consume ouă, au recomandat miercuri autoritățile locale, după ce un insecticid otrăvitor a fost găsit în produse de la încă 17 firme de pui, relatează DPA.

Directorul adjunct al agenției olandeze de siguranță alimentară a recomandat ca oamenii să evite să consume ouă până duminică, perioadă în care inspectorii vor analiza ouăle de la 180 de firme de pui în prezent închise.

Ouă ștampilate cu 27 de coduri au fost desemnate drept contaminate din cauza nivelurilor mari de fipronil, care la niveluri ridicate poate afecta ficatul, tiroida și rinichii, potrivit agenției.

Firmele de distribuire a puilor au fost clienții unei companii olandeze care au tratat loturile de pui cu agentul de deparazitare Dega-16. Produsul natural făcut din mentol și eucalipt a fost amestecat cu insecticidul.

Este neclar, totuși, când a fost adăugat fipronilul. Procurorii investighează în prezent un distribuitor belgian și o firmă olandeză de curățenie.