Autoritatile se razbuna! Urmeaza amenzi drastice pentru tarani

550

Mii de fermieri risca sa fie sanctionati daca vor continua sa provoace incendii de vegetatie. 

În urma valului de incendii necontrolate de vegetaţie uscată din ultimele săptămâni, care au afectat zeci de mii de hectare din toata tara, autoritatile competente s-au întrunit pentru a stabili un plan de măsuri pentru stoparea acestor fenomene.

Reprezentanti ai pompierilor, angajati de la mediu, din sectorul silvit, dar si din cadrul APIA au stabilit ca la sfarsitul acestei saptamani sa se organizeze patrule care sa intervina pentru stingerea incendiilor si tragerea la raspundere a celor vinovati.

Fermierii care vor solicita permise de lucru cu focul vor fi informaţi despre condiţiile legale în care pot executa aceste arderi, urmând să fie demarată şi o campanie de informare în mediul rural, prin distribuirea de fluturaşi care vor cuprinde aceste informaţii.

„Reprezentanţii APIA Hunedoara au evidenţiat faptul că, în acest an, au fost sancţionaţi pentru utilizarea focului deschis în vederea igienizării terenurilor, 300 de fermieri, dintre cei peste 18.000 de fermieri din judeţul Hunedoara care beneficiază de subvenţii. Valoarea totală a sancţiunilor pentru utilizarea focului pe terenuri se apropie de 140.000 euro. APIA avertizează că dacă 20 la sută din suprafaţa unui teren este igienizată prin foc, fermierul poate fi sancţionat, iar dacă suprafaţa este mai mare, se suspendă subvenţia. Mai mult, dacă jumătate din suprafaţa unui teren este arsă, fermierul va fi obligat să plătească şi despăgubiri”, a informat maiorul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, pentru publicatia Mesagerul Hunedorean.