“Avem temperaturi si precipitatii optime pentru culturile de toamna”

575

Luni seara, in cadrul emisiunii Agricultura la Raport, Ovidiu Ghinea i-a avut ca invitati pe Ion Cioroianu, vicepresedinte al Pro Agro, si Daniel Alexandru, seful Centrului de Agrometeorologie din cadrul ANM.

Daniel Alexandru a facut o scurta radiografie a situatiei de acum. “Trebuie sa ne raportam la anul agricol, care debuteaza in luna septembrie si se incheie in luna august a anului urmator. Anul trecut, cerealele de toamna au avut conditii bune datorita faptului ca in primavara am avut cantitati bune de precipitatii. Culturile de primavara, temperaturile foarte ridicate si lipsa de precipitatii au facut ca seceta sa se exprime in diferite grade intensitate, fapt ce a determinat o stanjenire la aceste plante”, a spus specialistul ANM.

“In prezent avem cantitati de precipitatii care ne dau increderea ca nu vom avea probleme anul viitor cu cerealele de toamna. Deja exista temperaturi si precipitatii optime. Exista si exceptii insa in nordul Moldovei si in Dobrogea, unde persista seceta pedologica. Din pacate, aceste zone sunt parte din sectoarele afectate foarte puternic de seceta an de an. La fel se intampla si in sud-vest”, a mai precizat Alexandru.