Avertismentul angajatilor de la APIA: “Reducerea salariilor va duce la cresterea coruptiei!”

892

Octavian Matescu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor APIA, trage un serios semnal de alarma!

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PRETURI

“Divide et impera” este un proverb latin care se potriveste perfect in foarte multe situatii din Romania. Angajatii Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura sunt vreo doar vreo 2.500 de suflete la nivel national, insa nu incap toti in acelasi sindicat.

AGRO-TV.RO, AUDIENȚĂ DE PATRU ORI MAI MARE DE LA ÎNCEPUTUL ACESTUI AN

Cei mai vocali sunt cei de la Sindicatul National APIA, insa aceasta organizatie nu are mai mult de 500 de membri. Cei mai multi sunt inscrisi in Federationala Nationala a Sindicateor APIA si sunt condusi de catre olteanul Octavian Mateescu. Acesta a vorbit, in exclusivitate, cu AgroPress, despre situatia in care se afla angajatii APIA si a transmis un mesaj deosebit de dur autoritatilor statului.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLA. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Domnule Mateescu, ce se intampla astazi cu angajatii APIA? Au intrat in greva?

Octavian Mateescu: Nu cred asa ceva. Nu am aflat nimic.

La Miercurea Ciuc, angajatii APIA au iesit in fata cladirii in care isi desfasoara activitatea si protesteaza pentru ca sunt nemultumiti din cauza faptului ca urmeaza sa le fie reduse salariile. 

Nu cred ca este vorba despre o greva, ci de un protest spontan. A mai existat un astfel de episod si la 31 mai, atunci cand angajatii APIA din mai multe judete au protestat in strada. 

Ce parere aveti despre Legea Salarizarii?

Noi am depus amendamente la aceasta lege, insa nimeni nu a tinut cont de ele. Legea Salarizarii s-a votat asa cum a fost gandita de catre cei care au facut-o. Nu am fost consultati, desi le-am atras atentia. 

Este adevarat ca vor fi angajati ai APIA care vor avea salarii chiar si cu 50% mai mici?

Legea este prost facuta si a fost construita in asa fel incat sa bage si mai mult in ceata angajatii APIA. Nu stiu cum se vor calcula salariile. Pe langa aceasta reducere salariala, o sa mai vina peste noi si impozitul pe gospodarie. O sa ne omoare. Beneficiarii acestei Legii a Salarizarii sunt, in primul rand politicieni. Pentru ei a fost facut aceasta lege, nu pentru oamenii care muncesc.

Ce veti face in acest caz? Veti declansa greva generala?

Colegii mei spun ca este foarte dificil de facut o greva. Speta este foarte dificila. Este o lege facuta de parlamentari, adica de oameni care conduc tara in urma unui vot al populatiei. Daca lumea asta a vrut, noi ce mai putem facem? Singura metoda pe care o mai avem acum este reprezentata de protestele spontane. Este crunt ca dispare acel sport de 75%, care se acord acum pentru ca angajatii APIA sunt supusi unui stres urias. Au mereu controale, din acest motiv s-a dat acest spor, care este oferit la recomandarea si din banii Comisiei Europene. 

Exista vreun act normativ in care se spune ca un angajat al APIA nu trebuie sa lucreze mai mult de zece cereri pe zi?

Nu. Recomandarea Comisiei Europene este ca fiecare angajat al APIA sa se ocupe de cate 250 de dosare in perioada in care se dupun cererile unice pentru subventie. Daca ne raportam la numarul de zile din perioada martie – mai, rezulta cam zece dosari pe zi. 

La noi cate dosare lucreaza un angajat al APIA?

In Romania, cifra este mult mai mare. In judetul Olt, media este de peste 600 de dosare pentru fiecare angajat. Sunt judete, precum Suceava sau Dolj, unde numarul de fermieri este foarte mare, astfel ca angajatii APIA lucreaza 800-900 de dosare. In plus, nu toate cererile sunt la fel. Sunt dosare complexe, iar lucrurile s-au complicat si mai mult de cand a aparut noua Politica Agricola Comuna. 

Sunt rezista angajatii APIA in aceste conditii?

Unii au fost luati cu salvarea de la birou, altii au ajuns in situatia de a se desparti de familie din cauza faptului ca munceau foarte mult si nu mai aveau viata personala. Este crunt ceea ce se intampla. 

Ati primit din partea ministrului Petre Daea o vacanta de zece zile…

La noi nu se platesc orele suplimentare. In schimb, am fost trimisi in vacanta cu japca. A fost o chestie urata. Daca tot muncim ca nebunii, vrem ca macar in vacanta sa stam alaturi de familie, sa ne bucuram de copii. 

E atat de dificila munca cu fermierii?

Cei mai multi dintre ei sunt trecuti de 60 de ani. Nu stiu sa scrie, nu stiu nici macar sa aprinda un calculator. Nimeni se intreaba cati fermieri depun cererile online. Pentru a acoperi aceste deficiente, angajatii APIA muncesc in plus, desi acest lucru nu este normal. Vrem totusi sa facem treaba, sa fie lumea multumita, dar nimeni nu apreciaza asta.

In urma acestor reduceri salariale, sunteti de acord ca angajatii APIA vor fi mult mai usor – sa-mi iertati expresia! – de cumparat?

De asta imi este cel mai frica. Acel spor de 75% se acord in toata Uniunea Europeana. In Occident au fost cazuri de coruptie in acest sector al subventiilor, iar pentru a le elimina s-a oferit acest sport in plus si lucrurile s-au mai rezolvat. Reducerea salariilor va duce la cresterea coruptiei. Avem cazuri acum in Romania de angajati ai APIA cercetati pentru coruptie. Sunt cazuri izolate, dar astfel de probleme vor fi tot mai multe. 

Nu credeti ca aceste reduceri salariale au fost facute pentru ca angajatii APIA sa fie mai usor de cumparat si astfel neregulile din activitatea fermierilor sa fie trecute cu vederea?

Nu! Vor fi probleme pentru angajatii APIA, dar si pentru fermieri. Legea Salarizarii ii pune in pericol inclusiv pe cei care au afaceri in agricultura si care vor sa lucreze corect. Acesta adevarul si nu trebuie sa-l ascundem.

Sunteti din judetul Olt, de unde provine si Alexandru Stanescu, vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor. Ati avut o discutie amandoi pe aceasta tema?

…(ezita, apoi raspunde) Am depus amendamente, am avut promisiuni, dar nu s-a tinut cont de nimic.