Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 30 octombrie, o nouă schemă de ajutor de stat pentru producătorii agricoli din domeniul vegetal, în valoare de aproape 125 de milioane de lei.
Mai exact, este vorba despre schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024-2025.
Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt întreprinderile/întreprinderile unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, iar sprijinul vizează culturile de tomate, ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde realizate în spații protejate
„Sprijinim în continuare producătorii agricoli din domeniul vegetal să cultive legume româneşti în sere şi solarii. Sprijinul de 1.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi per beneficiar va fi acordat pentru firmele ce desfăşoară activităţi de producţie. Susţinem astfel producţia de legume cultivate în spaţii protejate şi alocăm aproape 125 de milioane de lei pentru acest proiect”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de guvern.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) transmis redacției AgroTV, depunerea cererilor și documentelor justificative se va face în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a actului normativ adoptat miercuri de Guvern. Valorificarea producției se realizează până la 31 ianuarie 2025 inclusiv.
În ceea ce privește verificările în teren, acestea se vor realiza de către echipe mixte ale DAJ-uri și ale APIA și vor viza deplasarea în teren pentru stabilirea suprafeţelor cultivate şi evaluarea producţiei de legume.
„Impactul bugetar al acestei forme de sprijin, finanțată de la bugetul de stat, în limita prevederilor aprobate pentru anul 2025, este de maximum 124.337.500 lei, reprezentând echivalentul a 25.000.000 euro. În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor depășește resursele financiare totale alocate schemei de ajutor de minimis, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporțional”, se mai precizează în comunicatul MADR.