S-a aprobat AZI! Schemă de ajutor pentru crescătorii de bovine

4

O veste bună pentru fermierii români din sectorul creșterii animalelor: Comisia Europeană a aprobat joi o schemă de ajutor pentru crescătorii de bovine în valoare de 44 milioane euro (217,7 milioane de lei) notificată de România pentru sprijinirea crescătorilor de bovine, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe, având ca obiectiv compensarea beneficiarilor eligibili pentru o parte din costurile suplimentare provocate de creşterea preţurilor la combustibili, energie şi furaje şi de a-i ajuta pe crescătorii de bovine să depăşească dificultăţile financiare legate de actuala criză geopolitică.

Schema de ajutor a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

Comisia a constatat că schema-cadru de ajutoare a României îndeplineşte condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză. În special, ajutorul nu depăşeşte 250.000 euro per beneficiar şi va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2023.

De asemenea, Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză.