Băncile, piatra de moară a vechiului PNDR

473

Mai sunt doar 2 luni până când trebuie să fie finalizate ultimele cheltuieli din vechiul Program Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013 și este un moment de balanță pentru autorități. Oficialii consideră că una dintre cele mai mari probleme cu care s-au confruntat a fost lipsa cofinanțării. Proiecte în valoare de 800 de milioane de euro au fost reziliate doar în trimestrul 4 al anului trecut din această cauză.

Fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare a satelor, gestionate de Ministerul Agriculturii, au avut, procentual, o rată de absorbție superioară celei înregistrate la fondurile structurale și de coeziune, gestionate de Ministerul Fondurilor Europene. Peste 7,5 miliarde de euro au fost contractate prin PNDR 2007-2013 până în prezent. Bani vor mai putea fi absorbiți doar până la finalul lunii decembrie 2015.

„La ora actuală ne aflăm la grad de absorbție de 89%, targetul nostru este să depășim 90% plata până la finalul anului. Pentru a realiza acest lucru am facut o serie de modificări și ajustări în cadrul programului  astfel încât să cheltuim cât mai mult din banii pe care România îi avea alocați”, a declarat George Turtoi, secretar de stat, MADR. Acesta a mai adăugat, „la sfârșitul lui 2014, aveam un grad de contractare de peste 120% pentru a avea o rezervă de plată, astfel încât să putem plati 100% din banii europeni. La finalul anului 2014 și începutul lui 2015, s-a întâmplat un fenomen ciudat: beneficiarii au solictat rezilierea proiectelor în principal din cauza lipsei de cofinanțare și nu au reușit să-și asigure cofinanțarea în credit sau prin surse proprii.

Soluția rapidă pe care oficialii au găsit-o a fost să realoce acele sume astfel încât să se contracteze alte proiecte care să genereze ulterior alte plăți. S-au găsit strategii pentru a realoca banii către beneficiarii publici, unde finanțarea a fost de 100% și cofinanțarea nu mai era necesară. În plus, s-au realocat sume către măsurile care aveau solicitări foarte ridicate pe zona de plăți directe și s-a coborât ștacheta pentru beneficiarii publici pe sesiunile de depunere, contractând, astfel, toate proiectele care se aflau în așteptarea finanțării.

Alexandru Andronache