Beneficiile și tipurile de folie de mulcire: O soluție eficientă și sustenabilă pentru legumicultură

2

În ultimii ani, în domeniul cultivării legumelor, inovațiile tehnologice au deschis multe orizonturi pentru optimizarea proceselor și pentru obținerea de rezultate excepționale. Printre aceste tehnologii se numără și folia de mulcire, o soluție eficientă și sustenabilă care a captat atenția fermierilor din marile bazine legumicole ale țării.

Utilizarea foliei de mulcire în legumicultură reprezintă un pas important către o producție mai eficientă și durabilă. Această tehnologie relativ nouă a pătruns treptat în România, oferind fermierilor avantaje semnificative în ceea ce privește creșterea culturilor de legume.

Pe piața actuală, foliile de mulcire se regăsesc într-o gamă diversificată de culori, lățimi și grosimi, oferind astfel opțiuni variate pentru fiecare cultură în parte. Fiecare tip de folie este potrivit pentru anumite culturi, luând în considerare momentul înființării și distanțele de plantare.

Prin urmare, agricultorii au posibilitatea de a alege foliile de mulcire potrivite pentru nevoile specifice ale culturilor lor. Indiferent dacă este vorba despre culturi cu distanțe de plantare mari sau mici, despre legume sau flori, există o varietate de opțiuni disponibile pentru a obține rezultate optime în funcție de cerințele fiecărei culturi.

Folia maro O tehnologie inovatoare și recentă în domeniul foliilor de mulcire este reprezentată de folia fotoselectivă (IRT – infrared transmitting), care este de culoare maro.

Această folie are capacitatea de a încălzi solul, în timp ce limitează creșterea buruienilor prin absorbția spectrului de lumină necesar fotosintezei (PAR) și permite trecerea radiatiilor infrarosii.

Folia fotoselectivă combină proprietatea de control a buruienilor a foliei negre cu capacitatea de încălzire a solului a foliei transparente. Astfel, fermierii beneficiază de o soluție eficientă pentru a proteja culturile împotriva buruienilor, în timp ce asigură o temperatură optimă în sol pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a plantelor.

Folia neagră

Folia de mulcire de culoare neagră este utilizată pentru a elimina buruienile și insectele dăunătoare în culturile de legume și flori. În special, folia de mulcire profesională de culoare neagră este recomandată pentru culturile de căpșuni și pentru legumele cultivate în timpul verii.

Este bine cunoscut faptul că folia de mulcire de culoare neagră nu încălzește solul la fel de eficient ca folia transparentă. Dacă se dorește o îmbunătățire a eficienței cu care folia de

culoare neagră încălzește solul, este necesar să se îmbunătățească contactul dintre folie și sol prin o prelucrare adecvată a solului, nivelarea acestuia înainte de așezarea foliei și întinderea corespunzătoare a foliei.

Folia neagră biodegradabilă a fost concepută special pentru a ușura munca fermierului la sfârșitul sezonului. Datorită caracteristicilor sale biodegradabile, această folie poate fi integrată în sol după finalizarea culturii, eliminând necesitatea îndepărtării ei înainte de pregătirea terenului pentru următoarea cultură.

Folia transparentă este un tip de folie care absoarbe o cantitate redusă de radiație solară, permițându-i să se transmită în proporție de 85-95% către sol.

Din acest motiv, folia transparentă este utilizată în special în culturile extratimpurii sau cele de iarnă, cum ar fi salata, deoarece contribuie la obținerea unei producții într-un timp mai scurt. Temperatura solului joacă un rol crucial în asimilarea nutrienților de către plante.

Dezavantajul acestei folii constă în faptul că nu oferă protecție împotriva buruienilor, spre deosebire de folia neagră, care împiedică dezvoltarea buruienilor prin blocarea luminii. În cazul unui sol infestat cu buruieni, folia transparentă permite suficientă lumină pentru ca acestea să se dezvolte.

Folia albă

Folia albă sau cea colorată diferit pe fiecare parte (albă-neagră, argintie-neagră) poate avea un efect ușor de reducere a temperaturii solului în comparație cu solul neacoperit, deoarece acestea reflectă înapoi către plante o mare parte din radiația solară primită.

Aceste folii pot fi utilizate în momentul înființării culturilor în perioadele în care temperatura solului este ridicată, deoarece orice reducere a temperaturii este benefică pentru plante. În funcție de nivelul de opacitate al foliei, aceasta poate preveni într-o oarecare măsură apariția buruienilor.

Folia argintie

Folia argintie este utilizată ca un repelent în culturile predispuse la atacul afidelor, având un efect asupra răspândirii virusurilor transmise de aceste insecte.

Sub această folie, temperatura solului este ușor mai scăzută în comparație cu temperatura sub folia neagră.

În concluzie, folia de mulcire reprezintă o soluție eficientă și sustenabilă pentru legumicultură, oferind numeroase beneficii pentru fermieri. Această tehnologie inovatoare contribuie la o producție mai eficientă și durabilă a culturilor de legume, având un impact pozitiv asupra rezultatelor obținute. Alegerea tipului potrivit de folie de mulcire depinde de nevoile specifice ale fiecărei culturi și de condițiile de mediu în care aceasta este cultivată. În portofoliul Marcoser, ferimerii pot găsi o gamă diversificată de folii de mulcire astfel încât să beneficieze de avantajele oferite de foliile de mulcire, obținând astfel rezultate optime în legumicultură. Utilizarea acestor tehnologii moderne și sustenabile reprezintă un pas important în direcția unei agriculturi mai eficiente și mai prietenoase cu mediul înconjurător.