Benzina și motorina-prețuri mai mici până la sfârșitul lui martie

1

Benzina și motorina continuă să se ieftinească. Acest lucru este, oarecum, paradoxal după ce Rusia a anunțat că își scade producția de ţiţei ca urmare a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, iar preţul petrolului a crescut. Analiștii previzionează că această situație va dura până în primăvară.

“Benzinarii vor trebui să găsească noi surse de aprovizionare, alternative la petrolul rusesc, în condiţiile în care stocurile vor fi finalizate, iar alternativele sunt la preţuri mult mai mari.” Preţul mediu al benzinei standard este în prezent sub nivelul la care era acum un an, cu mai bine de 30 de bani. Motorina, în schimb, se vinde mai scump faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu peste 50 de bani”, a declarat Adrian Negrescu, analist financiar, pentru TVR Info.

Pe de altă parte, reprezentanții compniilor petroliere explică această situație  și prin faptul că iarna fiind una blândă, consumul de ţiţei şi produse derivate pentru încălzire nu este atât de pronunţat. 

Potrivit Reuters, preţurile petrolului şi-ar putea relua creşterea în 2023, pe măsură ce cererea chineză îşi va reveni după abandonarea restricţiilor legate de Covid şi în lipsa investiţiilor, care limitează mărirea ofertei, au declarat oficiali ai ţărilor membre ale OPEC pentru Reuters, iar un număr tot mai mare asteptând o posibilă revenire la 100 de dolari pe baril.