Berea, tratament și aliment!

8
Berea, tratament și aliment!

Dacă vă doare capul, sau dacă aveţi impresia că încăperea în care vă aflaţi se învârte şi stomacul vă dă senzaţia că ”se clatină”, ideea de a lua un analgezic pare una destul de bună. Însă, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Greenwich, există un tratament mult mai eficient.

Berea nu este eficientă doar ca tratament pentru starea de mahmureală – potrivit acestui studiu, două halbe de bere pot fi mai eficiente în calmarea durerii decât un analgezic clasic.

”Alcoolul este un analgezic eficient, care oferă o reducere relevantă din punct de vedere clinic a intensităţii durerii, fapt ce ar putea să explice folosirea eronată a alcoolului de acele persoane care suferă de dureri persistente, în pofida consecinţelor potenţial nocive ale acestei băuturi pe termen lung asupra sănătăţii”, au explicat autorii studiului.

Nu este clar deocamdată dacă alcoolul reduce durerea prin influenţarea receptorilor cerebrali sau prin diminuarea sentimentului de anxietate, făcându-i pe oameni să îşi spună că ”durerea nu mai este atât de puternică”.

Așadar, nu se știe dacă ingredientul de bază al berii, hameiul, are și proprietăți analgezice, însă România este pregătită. Cultivarea hameiului reprezintă o tradiție în țara noastră. Avem patru societăți private care cultivă hamei. Suprafața actuală cultivată este de 240 Ha, cu posibilitatea dezvoltării până la 650 Ha, existând 410 Ha sistem de susținere (spalier) în proprietatea societăților cultivatoare de hamei. Asociația deține o secție de ultimă generație de peletizare a hameiului de tip 90 – de o capacitate de 500 kg/oră, pusă în funcțiune în anul 2007. Cu această instalație se prelucrează și se împachetează hameiul astfel încât toate caracteristicile dobândite în natură – acizii (α, β, γ), aromele specifice soiurilor și microclimatului de unde provin – să fie păstrate fără intervenție prin procesare. 

Cel mai interesant este faptul că hameiul cultivat în România este folosit de către producătorii de bere locali. Indiferent dacă este consumată ca și tratament sau doar de sete, este un aliment sănătos- băut în cantități moderate, bineînțeles!