Un bebeluș din județul Buzău a fost transportat la spital după ce părinții acestuia au observat că starea lui devine din ce în ce mai rea, iar medicii l-au diagnosticat cu „boala apei”.
Fântânile din mediul rural reprezintă un pericol pentru locuitori. Asta pentru că apa are concentrații foarte mari de nitriți și nitrați. Este o situație veche, dar care este scoasă la suprafață, în fiecare an, de controalele făcute de Direcția de Sănătate Publică.
La Buzău, ultimele verificări au arătat că din 96 de probe recoltate din fântânile publice, mai bine de 60% au apă nepotabilă. Printre comunele care se confruntă cu această problemă este și Racovițeni. Aici, în ultimii ani, au fost luate probe de apă aproape din toate fântâni, însă rezultatul a fost mereu același.
„De-a lungul timpului am luat probe aproape de peste tot, iar rezultatele au fost mereu aceleași, majoritatea au arătat apa infectată cu nutriți, nitrați și amoniu. Ca exemplu, în una din probe au fost depistați 17.734 de nitrați, norma normală fiind de maximum 50”, a spus primarul comunei, Louis Vergilius Manu.
Totodată primarul presupune că motivul poluării apei sunt fermele vechi care au activat în zonă.
Acolo unde nu există rețea publică de apă oamenii se descurcă așa cum pot. Apa de băut o cumpără de la magazin, iar pentru animale și gospodărie folosesc apa contaminată.
„Apa din fântâna de lângă mine este limpede, însă nu este bună pentru băut. În primul rând nu are un gust bun, iar în cel de-al doilea rând, știm de la autorități că este contaminată. Atunci când doresc să beau apă sau să gătesc, prefer să o cumpăr”, a spus, supărată, o localnică.
Reprezentanții DSP atrag atenția că cei care consumă apă din fântânile contaminate se pot îmbolnăvi cu „boala apei” care se manifestă prin grețuri, vărsături, dureri de cap, amețeli și anemie. Cele mai mari riscuri de îmbolnăvire sunt la copiii sub 3 ani, la care intoxicația cu nitriți poate genera afecțiuni severe. De altfel, anul acesta, a fost diagsnosticată boala apei la un bebeluș de 11 luni, din comuna Ziduri, județul Buzău. Bebelușul a fost internat 3 zile.
„«Boala apei» nu a mai fost depistată la niciun locuitor din zonă, din 2016 până la momentul actual. Cazurile sunt mai puține față de atunci pentru că atât autoritățile, cât și medicii încearcă să monitorizeze situația actuală”, a spus Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.
Din păcate, problema apei contaminate din fântâni este una cu care se confruntă mai multe zone din județul Buzău. Primarul din Racovițeni spune că amenajarea unui sistem propriu de alimentare cu apă este costisitoare, iar atragerea de fonduri este un proces de durată. După șapte ani în care s-a tot încercat obținerea de fonduri din sursă externă, primăria Racovițeni a demarat lucrările din bugetul propriu. Pentru alimentarea a trei sate, proiectul a costat 150.000 de lei, asta în condițiile în care întreg bugetul comunei este de 300.000 de lei.
„În semestrul I 2023, supravegherea calităţii apei de fântână în cadrul Programului local de Sănătate V s-a realizat astfel: s-au recoltat un număr de 38 probe de apă din fântâni publice selecţionate şi s-au analizat chimic şi microbiologic. Analizele au relevat următoarele neconformităţi: la parametrii chimici amoniu = 13 probe neconforme (34,21%); bor = 3 probe neconforme (7,89%); conductivitate = 4 probe neconforme (10,52%); nitriţi = 1 probă neconformă (2,63%) ; nitraţi = 5 probe neconforme (13,15%). La toţi parametrii microbiologici s-au înregistrat neconformităţi, astfel: bacterii coliforme = 16 probe neconforme (42,10%); Escherichia coli = 7 probe neconforme (18,42%); enterococi = 12 probe neconforme (31,57%) s.a.m.d…. Cel mai mare indice de nepotabilitate a apei s-a înregistrat pentru apele de fântână”, se arată într-un raport al DSP Buzău.