Boboteaza: Obiceiuri și tradiții

584

Boboteaza, tradiţii şi obiceiuri. Ortodocşii se pregătesc pentru sărbătoarea Bobotezei din 6 ianuarie, când slujbe speciale de sfinţire a apelor se vor ţine în localităţile riverane.

Prin tradiţie, cea mai fastuoasă ceremonie religioasă va avea loc la Constanţa, unde botezul se face la Marea Neagră. Agheasma va fi împărţită credincioşilor în 150.000 sticluţe, ce au fost îmbuteliate cu ajutorul voluntarilor, la Arhiepiscopia Tomisului.

„Boboteaza este ultima zi a ciclului sărbătorilor de Anul Nou, marcată în calendarul creştin de celebrarea Botezului Domnului. Este dedicată purificării mediului înconjurător, în special a apelor, de forţele malefice. Sărbătoarea cuprinde motive specifice tuturor zilelor de reînnoire a anului: local se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se soroceşte vremea şi belşugul holdelor în noul an, se deschide cerul şi vorbesc animalele“, spun etnologii de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa.

În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite.

La Constanţa, procesiunea de Bobotează începe miercuri, 6 decembrie, la ora 11.45 şi ţine până la ora 13.30, slujba de Sfinţire Mare a apei urmând a avea loc pe faleza Cazinoului. O cruce uriaşă de gheaţă va străjui scena, iar sticluţele de agheasmă vor fi aşezate în ţarcuri în forma crucii Sfântului Andrei. Temerarii se vor arunca în mare să recupereze cele trei cruci aruncate de ÎPS Teodosie dintr-o şalupă. După slujbă, care tradiţionale împodobite de sărbătoare vor pleca pe principalele bulevarde ale Constanţei pentru a împărţi agheasma. A doua zi după Botezul Domnului, la 7 ianuarie, Biserica a rânduit să fie cinstit Sfântul Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Mântuitorul în apele Iordanului. (Sursa: Adevărul)