Bovinele românești iau calea Marocului

2

Marocul va deveni o nouă destinație pentru exportul de bovine din România, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În perioada 23-24 octombrie, o delegație a MADR condusă de secretarul de stat Adrian Pintea, alături de care s-a aflat Alexandru Nicolae Bociu, președintele ANSVSA, a efectuat o vizită de lucru în Regatul Maroc în cadrul căreia au avut o întrevedere cu ministrul marocan al Agriculturii, Pescuitului Maritim, Dezvoltării Rurale, Apelor şi Pădurilor, Mohamed Sadiki.

Cele două părţi au discutat despre identificarea de noi oportunităţi de cooperare în domeniile agriculturii, sanitar veterinar şi al siguranţei alimentelor, precum și despre modalități concrete de cooperare care să ducă la creșterea schimburilor comerciale bilaterale.

Delegația MADR în Maroc

Un punct important pe agenda delegației române au fost întâlnirile cu Abdelaziz El Hraiki, directorul Institutului Agronomic și Veterinar din Rabat, și cu Abdellah Jenati, directorul general al Oficiului Național de Siguranță Sanitară a Produselor Alimentare, cu ocazia cărora s-a discutat despre diversificarea exportului existent de ovine cu deschiderea exportului de bovine și de carcase de ovine și bovine. De asemenea, s-a stabilit ca în viitorul apropiat să fie planificată o vizită în țara noastră a reprezentanților autorităților veterinare și pentru siguranța alimentelor din Regatul Maroc, pentru detalierea modalităților de extindere a colaborarii.

Pe parcursul celor două zile, oficialii români au mai vizitat o platformă de integrare a activităților din lanțul de valori al sectorului agro-industrial din regiunea Agropole Meknes, platforma multi-instituțională de control și certificare creată în scopul stimulării inovării și competitivității sectorului agro-industrial Qualipole Meknes, precum și o fabrică de procesare a cărnii de pasăre și o renumită podgorie din regiunea Olivium.

Pe întreaga durată a vizitei, delegația română a fost însoțită de ambasadorul României la Rabat, ES Maria Ciobanu.