Brașov: Agroturism, 130 de km de drumuri județene vor fi modernizați cu fonduri europene

548

Pe lista proiectelor regionale de infrastructură rutieră finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 6 „Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T”, județul Brașov figurează cu trei drumuri județene care însumează aproximativ 130 de km. Acestea asigură legătura cu drumurile naționale care străbat județul Brașov și cu rețelele rutiere europene. „Modernizarea lor va aduce beneficii economice majore localităților pe care le străbat și județului nostru, în ansamblu. Este foarte important să pregătim și să depunem proiectele cât mai repede, având în vedere că finanțarea lor este asigurată”, a declarat Claudiu Coman, președintele interimar al CJ Brașov.

„Am început pregătirea documentațiilor încă de anul trecut, sub coordonarea colegului Mihail Veștea, pe atunci vicepreședinte al Consiliului Județean responsabil cu investițiile. El a reprezentat județul în Consiliul pentru Dezvoltare Regională al ADR Centru, forul decizional în aprobarea proiectelor europene, și a contribuit printr-un lobby susținut la includerea celor trei drumuri pe lista obiectivelor care vor primi finanțare europeană”, a mai explicat Coman.

În prezent este în derulare faza de proiectare. Au fost atribuite contractele în vederea întocmirii studiilor de fezabilitate. „Suma totală estimată pentru elaborarea SF-urilor şi a proiectelor tehnice a fost de 3.076.500 de lei, fără TVA. Având în vedere concurenţa mare între firmele de proiectare, pentru fiecare dintre drumuri fiind depuse între 8 şi 14 oferte, preţul a scăzut la 968.761,2 lei, ceea ce înseamnă o valoare cu aproape 70% mai mică decât cea estimată iniţial. Dorim ca până la finele lunii martie să depunem proiectele la ADR Centru. Intenția administrației județene este de a accesa pentru cele trei proiecte 30-40 de milioane de euro din cele 150 de milioane de euro aflate la dispoziție pe Axa 6 a POR. Valoarea exactă a necesarului financiar o vom stabili după licitația lucrărilor de execuție”, a mai spus sursa citată.

Drumul de sub munte

Primul dintre drumurile propuse pentru finanţare este DJ 104A Perşani – Victoria în legătură cu DJ 105C Victoria – Ucea de Sus şi DJ 105P Ucea de Sus – DN 7C judeţul Sibiu (Transfăgăraşan) Cârţişoara. Acest drum are o lungime totală de 55,8 kilometri şi străbate localităţile Şinca Veche, Şercăiţa, Bucium, Mărgineni, Sebeş, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta De Sus, Drăguş, Viştea De Sus, Victoria, Ucea De Sus, Arpaşu de Sus și Cârţişoara, ultimele două, din judeţul Sibiu. „Modernizarea acestui drum o dorim în vederea conectării cu rețeaua TEN-T și descongestionării traficului din zona DN 1 Sibiu – Brașov. Astfel, vom facilita deplasarea populaţiei şi a bunurilor din județele Brașov și Sibiu în întreaga regiune, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice în ansamblu, în special a turismului practicat la nivel regional, prin ușurarea accesului la zecile de obiective turistice și la zona Munților Făgăraș. Proiectul nostru este corelat cu reabilitarea drumurilor comunale DC 66A Bucium – Toderița, DC 69 Recea – Berivoi, DC 73 Recea – Dejani, DC 76 Drăguș – Viștișoara”, a explicat președintele interimar al CJ Brașov.

Legătura cu județul Covasna

O altă prioritate la finanţarea cu bani europeni este modernizarea drumului interjudețean Covasna – Brașov care face legătura între DN 12 și DN 13, un proiect derulat în parteneriat cu autoritățile din Covasna. Lungimea traseului este de 53,5 km, din care 20,8 km sunt pe teritoriul județului Brașov. Drumul străbate localitățile brașovene Măieruș, Apața, Ormeniș și Augustin, respectiv Baraolt, Biborțeni, Bățanii Mari și Malnaș Băi, din județul Covasna. Prin reabilitarea acestui drum de importanță regională, care face legătura între DN 12 (Brașov – Miercurea Ciuc – Toplița) și DN 13/E60 (Brașov – Târgu Mureș – Cluj Napoca – Oradea – Budapesta), este asigurată conectarea la rețeaua TEN-T și e facilitată legătura între județele Brașov, Covasna și Harghita. Dezvoltarea acestei reţele de transport va contribui la creşterea economică şi a mobilităţii forţei de muncă în partea nord-estică a județului, o zonă săracă și cu multe probleme sociale. Dezvoltarea turismului este unul din rezultatele scontate ale realizării acestui proiect, ținând cont de bogăția regiunii în resurse de apă minerală.

Deschidere înspre Sibiu și Mureș

Cel de-al treilea proiect, modernizarea drumurilor DJ 105A și DJ 104D, va deschide drum investițiilor și dezvoltării economice în zona de nord-vest a județului. Lungimea acestei rețelei de drumuri este de 54,04 km. Cele două segmente străbat localitățile Rupea, Dacia, Jibert, Lovnic, Văleni (DJ 105A), respectiv Făgăraș, Șoarș, Bărcut (DJ 104D). Modernizarea traseului va asigura unica legătură a comunităților aflate de-a lungul acestuia și va conecta drumurile europene E60 (DN 13) și E68 (DN 1) la rețeaua TEN-T, facilitând legătura între județele Brașov, Sibiu și Mureș și descongestionarea traficului.

Lipsa locurilor de muncă, sărăcia și lipsa transportului public de călători sunt principalele probleme cu care se confruntă întreaga zonă, iar infrastructura deficitară descurajează potențialii investitori. Modernizarea drumurilor din proiect va avea un impact economic pozitiv. Asigurarea calității acestor două drumuri va contribui semnificativ la creşterea competitivităţii întreprinderilor mici și mijlocii din zonă, asigurând afluxul forţei de muncă spre municipiul Fagăraș. Totodată, accesul la multitudinea de obiective turistice va fi mult ușurat. Nu în ultimul rând, această infrastructură rutieră modernizată va reprezenta o rută alternativă de transport spre poligonul NATO de la Cincu. (bizbrasov.ro)