Brașov: Potecă tematică dedicată florei și fluturilor, în cadrul proiectului “Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa”

629

Asociația Renaturopa, în parteneriat cu Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea” și Colegiul Tehnic “Mircea Cristea” Brașov, implementează, în perioada mai-septembrie 2016, în municipiul Brașov, proiectul “Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa” – ediția a III-a, în valoare de peste 25.000 de lei, au anunțat, marți, într-o conferință de presă, reprezentanții acestora.

“Muntele Tâmpa este un munte agresat, în primul rând datorită faptului că se află în mijlocul unui oraș, dar și datorită comportamentului neadecvat al turiștilor, începând de la aruncarea unor deșeuri, până la producerea unor zgomote care deranjează fauna, în primul rând. Totodată, această urbanizare haotică, care tot urcă pe munte, este tot o agresiune asupra ariei protejate”, a spus coordonatorul proiectului, Oliviu Pop, reprezentant al Renaturopa.

Inițiatorii proiectului doresc realizarea unei poteci tematice pentru reducerea efectelor negative asupra conservării biodiversității respectivei arii protejate.

“Dorim să valorificăm biodiversitatea Ariei Protejate ‘Muntele Tâmpa’ și crearea de poteci tematice în arealul natural amintit, pentru a reduce efectele negative ale activităților atropice asupra stării de conservare a biodiversității ariei. De asemenea, proiectul urmărește organizarea celei de a III-a ediții a evenimentului Zilele Ariei Protejate ‘Muntele Tâmpa’ și derularea de acțiuni de conștientizare a comunității și turiștilor cu privire la biodiversitatea ariei naturale”, a declarat Ramona Ganera, responsabil comunicare al proiectului.

Conform inițiatorilor, proiectul își propune crearea unei poteci tematice dedicată florei și fluturilor de pe Muntele Tâmpa, în lungime de câteva sute de metri, cu plecare de la Bastionul Țesătorilor până în Șaua Tâmpei.

Poteca va fi recunoscută printr-un șablon care va reprezenta un fluture, având în vedere că în Aria Protejată “Muntele Tâmpa” trăiesc 980 de specii de fluturi, din cele 4.000 aflate în toată țara. Aceasta se suprapune pe traseul de “bandă albastră” și se intersectează cu traseul “triunghi galben”, până în Șaua Tâmpei. Pe traseul potecii vor fi amplasate puncte de informare, create puncte de observare tip popas și difuzate materiale informative și de promovare a biodiversității de floră și lepidoptere.

La telecabina de urcare pe Muntele Tâmpa va fi amenajat un punct de informare video unde se vor derula imagini și informații pentru turiști și localnici cu privire la trasee.

Activitățile proiectului vizează și acțiuni de interpretare și explicare a particularităților zonei, derularea de sesiuni de educație ecologică prin formarea a 30 de Junior Rangers, acțiuni de ecologizare cu voluntari, precum și continuarea și dezvoltarea programului de voluntariat inițiat de custodele ariei protejate Muntele Tâmpa, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov.

Voluntarii din cadrul proiectului sunt de la Colegiul Tehnic “Mircea Cristea” Brașov, dar și din rândul comunității brașovene, ceea ce face necesară organizarea unor sesiuni de instruire inițială de tipul programelor Junior Rangers. Grupul țintă este constituit din minimum 120 de elevi cu vârste între 10 și 19 de ani și cel puțin 20 de voluntari provenind din comunitate.

În cadrul evenimentului interactiv “Zilele Muntelui Tâmpa” vor fi organizate, printre altele, excursii tematice cu implicarea reprezentanților mass-media și a voluntarilor, o expoziție de panouri tactile și reprezentări grafice ale speciilor protejate, proiecții în aer liber de documentare cu conținut despre natură și biodiversitate. (Sursa: AGERPRES)