Brutarii se plâng din cauza ajutoarelor sociale, dar recunosc că plătesc prost

478

Cele mai importante voci din panifacție afirmă că pe piață există un deficit al forței de muncă și se gândesc să apeleze la chinezi pentru a-și putea menține afacerile pe profit.  

Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase — ROMPAN, afirmă că marii jucători de pe piața de morărit și panificație de la noi din țară au de gând să solicite ambasadelor prezente în România sprijin pentru a aduce forță de muncă din străinătate.

“Din păcate, cea mai mare problemă a sectorului de panificație în momentul de față este forța de muncă. Avem mari probleme, întrucât aceste ajutoare care s-au dat ani de zile au stricat complet conceptul de muncă și, ca să fiu direct, nu prea mai există dor de muncă. Noi ne lovim acum de acest lucru pentru că mulți se bucură că intră în șomaj, își iau șomajul, dar lucrează la negru și așa se face și evaziune fiscală”, susține liderul Rompan.

Afirmația lui Aurel Popescu este parțial valabilă. Este adevărat că sunt destui români care preferă să trândăvească pentru că ajutoarele sociale nu sunt cu mult mai mici decât salariul minim pe economie. Însă foarte mulți locuitori ai țării noastre, vreo 4 milioane, au ales să plece în străinătate. Mulți dintre aceștia nu s-au dus acolo ca să lucreze în mari corporații sau ca să facă cercetare științifică, ci să muncească în aceleași condiții ca în România, dar pe salarii cam de 4-5 ori mai mari.

Lucrul acesta este confirmat chiar și de liderul Rompan. “Situația este gravă, nu este de glumit. Noi (ROMPAN — n. r.), fiind și centru de formare profesională, am constatat că îi luăm de pe stradă, facem cursuri, îi calificăm, îi învățăm, iar ulterior ei pleacă. Numai de la brutărioara noastră pe care o avem așa, ca piesă de muzeu, și unde mai facem produse tradiționale, ne-au plecat doi salariați la Londra, pentru că pur și simplu se cșstigă mai bine. Consider că nu mai putem ține forța de muncă la un nivel de salarizare așa de redus. Trebuie să-i plătim corespunzător ca să-i determinăm să rămână în țară pe cei care vor să muncească. La ora actuală, în România, prețul pâinii este de 4-5 ori mai mic decât în alte state europene, deși prețul grâului și cel al făinii este la fel, prețul gazelor și al energiei este la fel, în timp ce prețul forței de muncă este total diferit”, a adăugat Popescu.

Potrivit șefului brutatilor din România, anul 2016 nu a fost unul tocmai grozav. “Încheiem anul 2016 mult mai prost decât mulți alți ani și vă spun acest lucru pentru că, din punct de vedere legislativ, avem niște probleme cu care ne confruntăm, nu numai noi, industria de morărit și panificație, ci toată industria alimentară. Aici este vorba de Legea 150 care modifică Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare. S-a scos o lege ca să modifice altă lege de comercializare a produselor alimentare, dar a fost concepută prost. A fost făcută în pripă, ca să prindă alegerile locale, și acum mediul de afaceri are de suferit. Sperăm ca în martie, cu noul Parlament, să se schimbe această lege”, a subliniat președintele ROMPAN.