Bruxelles recunoaște: „Veniturile fermierilor din România au scăzut cu 21% comparativ cu media veniturilor fermierilor din UE”!

5

Proximitatea războiului din Ucraina a făcut ca veniturile fermierilor români scadă cu 21% comparativ cu media veniturilor fermierilor din UE!

Aceasta este una dintre concluziile pe care le-a tras, cât se poate de clar, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, în cadrul unei dezbateri ce a avut loc marți după-amiază în plenul de la Bruxelles, unde a oferit câteva clarificări referitoare la securitatea alimentară și creșterea prețurilor la alimente din Europa.

Potrivit eurodeputatului Daniel Buda, una dintre temele abordate în cadrul dezbaterii s-a referit la inflație – o realitate care nu poate fi contestată și care afectează toate sectoarele economice, dar în fața căreia sectorul agricol are cea mai puțină rezistență. La nivelul Uniunii Europene, astăzi există cantități suficiente de alimente, dar se pune problema cât sunt acestea de accesibile ca preț pentru consumatori.

În aceste condiții, se prefigurează că până în 2027 va exista o pierdere de 85 de miliarde de euro din banii alocați prin PAC pentru fermieri, exact într-o perioadă în care securitatea alimentară se află în centrul preocupărilor tuturor.

Potrivit comisarului pentru agricultură Janusz Wojciechowski, însă, în ceea ce îi privește pe fermierii din România, problema inflației este adâncită de proximitatea războiului din Ucraina.

„Sunt inflații mult mai mari decât în România, în România nu sunt atât de mari. Dacă vorbim despre România, avem probleme aici mai degrabă cu veniturile foarte mici ale fermierilor, pentru că am spus că față de media din UE, unde au crescut veniturile fermierilor, în România avem o scădere cu 21% a veniturilor fermierilor, acestea fiind date recente. Va fi necesar să se intervină aici, să se ia măsuri, există multe probleme. Există probleme mari în statele vecine ale Ucrainei din cauza războiului, și fermierii din aceste state în vecinătate cu Ucraina sunt mult mai afectați decât alții de efectele economice ale războiului. Polonia, România, Ungaria, Slovacia trebuie menționate”, a afirmat Wojciechowski.

Acesta a recunoscut că sprijinul pe care statele Uniunii Europene au decis să îl acorde Ucrainei în privința exportului de cereale și alte produse alimentare a afectat în mod semnificativ veniturile fermierior din statele aflate în vecinătate.

„Comerțul liber cu Ucraina este necesar, este sprijinit de Comisie și acest lucru a dus la efecte negative pentru fermierii din țările afectate în ceea ce privește o ofertă din ce în ce mai limitată. Analizăm aceste probleme la Comisie și poate că rezerva de criză trebuie folosită încă o dată. Ne gândim la toate măsurile posibile pentru a ajuta. Războiul are loc în vecinătatea României, sunteți țară învecinată cu Ucraina și bineînțeles că acest lucru se reflectă în agricultura țării”, a mai spus comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski.