BUCATARII LE PREFERA SI IATA DE CE SUNT CU ADEVARAT MAI BUNE DECAT CELE OBISNUITE

373

Au o textură mai cremoasă, sunt mai dulci și au semințe puține, ceea ce înseamnă că sunt mult mai cautate de  consumatori. Este vorba despre noile soiuri de vinete obținute la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Cea mai nouă creație este vânăta alba, la care cercetătorii așteaptă brevetul chiar anul acesta. Lista legumelor neobișnuite conține zeci de soiuri aduse tocmai din Asia.

Un exemplu sunt vinetele verzi alungite, asemenea dovleceilor, cele zebrate și vinetele  care au forma unui evantai.
La fel de diversificată este și paleta de culori astfel încât deși au aceleași proprietăți legumele pot fi pot fi albe, mov, verzi sau zebrate . Este vorba despre soiurile inedited de vinete aflate in proces de cercetare.

Cea mai nouă creație a inginerilor de la Stațiunea Legumicolă Buzău este  vânăta albă, la care se muncește de zeci de ani. In ultima perioada, cercetatoarea Camelia Bratu a raspuns  de ameliorarea acestui soi  iar  în final a și botezat noul sortiment de vinete.

Vinetele albe conţin 90% apă, sunt bogate în potasiu şi magneziu şi scad colesterolul. Au un gust asemănător cu cel al ciupercilor de pădure, textura este mai cremoasă şi nu conţin seminţe.
Însă lista soiurilor de legume la care se lucrează la Stațiunea de la Buzău este mult mai lungă. Soiurile noi vin tocmai din Asia şi par a fi mult mai sănătoase decât cele tradiţionale.

Până acum s-a reușit brevetarea unui singur soi classic, “Rebeca”, iar anul acesta se așteaptă brevetul la soiul “Camelia”. Intarzierile sunt din cauza lipsei fondurilor necesare acestui demers destul de anevoios dar care în final permite ca cercetătorii să poată da spre cultivare soiurile noi obținute.

Merită insa, atunci când pe masa românilor vor ajunge aceste vinete care deja au început să fie apreciate de bucătarii care au avut norocul să le încerce.   Concluzia acestora – cel mai bine îşi dezvăluie aroma atunci când sub pregătite simplu, la cuptor.