Buletin european ingrijorator: SECETA SEVERA in sud-estul Europei

4
Buletin european ingrijorator: SECETA SEVERA in sud-estul Europei

Numărul din septembrie al Buletinului JRC MARS – Monitorizarea culturilor în Europa – a publicat previziunile de producție pentru culturile de vară din UE, care au fost revizuite în continuare în scadere, in conditiile de seceta severa din multe regiuni.

Conform Buletinului de monitorizare a culturilor pentru Europa, la nivelul UE, previziunile de producție pentru toate culturile de vară au fost revizuite în jos, cel mai semnificativ pentru România, Bulgaria și Grecia. Per ansamblu, prognoza randamentului la nivelul UE pentru culturile de vară este acum aproape de media pe 5 ani.

Condițiile de seceta severa au continuat în estul României, în estul Bulgariei și în sudul Ucrainei, cu alte efecte negative, în special asupra porumbului și la floarea-soarelui. Seceta este acum prezentă și în nord-estul Greciei, principala regiune de producție de floarea-soarelui a țării, iar un deficit prelungit de precipitații a început să aibă impact asupra porumbului în centrul Ucrainei.

În vestul Europei, valurile de căldură raportate în august au fost urmate de o scădere a temperaturilor, dar un deficit de precipitații a continuat în părți mari din Franța, Belgia, Luxemburg, vestul Germaniei și sudul Țărilor de Jos, diminuând în continuare așteptările de producție pentru culturile de vară din aceste regiuni (în principal porumb, sfeclă de zahăr și cartofi).

În Irlanda și părți ale Regatului Unit, precipitațiile frecvente și abundente de la mijlocul lunii august au afectat negativ maturarea și recoltarea cerealelor de primăvară și de iarnă.

Condițiile favorabile au predominat în centrul și nordul Europei. Un surplus de precipitații a favorizat culturile de vară din nordul Italiei, Austria, Slovacia, Cehia, Polonia și Belarus.

Vara fierbinte a diminuat așteptările privind randamentul în Turcia.
Potrivit Buletinului privind Turcia, culturile de iarnă au avut rezultate bune datorită precipitațiilor din iunie, care au favorizat dezvoltarea cerealelor și atenuarea stresului cauzat de valurile de căldură ușoare. Culturile de vară au avut o dezvoltare optimă până în august, când temperaturile excesiv de fierbinți au redus așteptările de randament ridicat. Cu toate acestea, previziunile de producție atât pentru culturile de iarnă, cât și pentru cele de vară sunt peste media de 5 ani.

Deficitul substanțial de ploaie a redus așteptările de producție în Ucraina
În Ucraina, sezonul de recoltare a fost destul de tulburat, cu o iarnă blândă, cu reîncărcare a umidității solului mai mică decât de obicei, seceta severa din primăvară în sud-vest și un deficit de ploaie prelungit în centrul Ucrainei, reducând așteptările de producție. Cu excepția orzului de primăvară, se așteaptă ca producțiile pentru toate culturile luate în considerare să fie sub tendința istorică, dar cu siguranță nu dramatic.