Busuiocul Smarald, minunea din bucătărie, recomandat de cercetătorii din Buzău

2

Puternic aromat, cu un aspect plăcut și bun la toate! Așa poate fi descris busuiocul Smarald, planta pe care cercetătorii buzoieni o recomandă pentru cei care vor un remediu natural pentru tratarea unor afecțiuni întâlnite în timpul sezonului rece, dar și pentru cei cărora le plac bucatele cu plante aromatice. Și pe cât de bun este, pe atât de ușor poate fi de păstrat pe toată perioada iernii: are nevoie doar de lumină și căldură!

Busuiocul Smarald este „minunea” care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie. Cercetătorii de la Stațiunea Legumicolă Buzău spun că este o varietate de busuioc pitic, putând fi cultivat cu ușurință într-un ghiveci, astfel încât să fie proaspăt și pe perioada rece, atunci când nu poate fi găsit în grădini.

Busuiocul pitic este foarte apreciat, în primul rând pentru parfumul intens, mentolat.

„Frunzele sunt mici, aromate, gustoase şi parfumate, iar florile sunt albe”, spun cercetătorii.

În plus, planta poate fi întrebuințată și în tratarea afecțiunilor bronșice, afecțiunilor gastrointestinale, durerilor de stomac și pentru tratarea ințepăturilor de insecte.

„Busuiocul este o plantă valoroasă pentru utilizările sale aromatice, medicinale şi decorative. Este des întrebuinţat în diferite preparate culinare. Un ghiveci de busuioc poate aduce o stare relaxare, reîmprospătează aerul si absoarbe mirosurile neplăcute. Îndepărtează ţânţarii şi insectele comune, vara”, spun cercetătorii.

Busuiocul Smarald este o plantă erbacee, anuală, ce iubeşte căldura şi lumina şi necesită atenţie în privinţa umidităţii şi a nivelului de fertilizare a solului. Tufa de busuioc Smarald este globuloasă, compactă, puternic ramificată şi nu depăşeşte 50 cm înălţime, acest soi putând fi uşor cultivat şi la ghivece. Se recoltează în perioada iulie-octombrie, maximum o treime din tufă. Frunzele şi planta recoltată pot fi păstrate la frigider (câteva zile), la congelator (câteva săptămâni) sau deshidratate (3-6 luni).

După tăiere regenerarea plantei este rapidă.