Câinii vagabonzi, atac după atac! SUTE DE OI UCISE! Autoritățile îndeamnă fermierii la calm

2

Haitele de câini vagabonzi au făcut ravagii în fermele și gospodăriile dintr-o comună din județul Timiș, unde în doar două nopți au fost ucise aproape două sute de oi, relatează tion.ro.

În urma unei sesizări primite joi de la un fermier disperat, polițiștii au constatat că la o stână situată în extravilanul localității Chișoda, comuna Giroc, Timiș, se află peste o sută de ovine moarte în urma unui atac al unei haite de câini vagabonzi sau șacali.

Potrivit oamenilor legii, după ce o parte din oi au fost mușcate, celelalte au murit sufocate în încercarea de a scăpa.

„Din primele verificări efectuate, rezultă faptul că în timpul nopții de 13/14.03.2024, animale fără stăpân, posibil exemplare canine sau șacali, ar fi pătruns în interiorul terenului îngrădit și ar fi mușcat mai multe ovine, iar celelalte animale s-ar fi speriat și ar fi intrat într-un loc strâmt, unde ar fi decedat sufocate. Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor cauzelor și împrejurărilor în care a avut loc evenimentul, fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție fără drept”, au transmis reprezentanții a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Timiș.

Culmea este că atacul de la stâna din Chișoda, în urma căruia au murit circa 30 de oi și 100 de miei, vine la doar o zi după ce la o altă stână de pe raza comunei Giroc au fost găsite alte 40 de oi ucise în condiții similare.

Viceprimarul din Giroc, Dan Vîrtosu, recunoaște că existența haitelor de câini vagabonzi din zonă este una extrem de periculoasă pentru locuitorii comunei, mai ales că Primăria Giroc se confruntă cu absența unui serviciu propriu de ecarisaj, însă face apel la fermierii și gospodarii din zonă să abordeze lucrurile cu calm și să se abțină de Ia orice acțiuni extreme împotriva animalelor fără stăpân.

„În ciuda eforturilor repetate din ultimul timp ale administrației locale, de a angaja operatori privați de ecarisaj din Timiș, aceste inițiative s-au lovit de refuzuri, amplificând criza justificată a comunității. Această tragedie evidențiază o problemă profundă și prelungită, ce necesită o intervenție rapidă și coordonată a tuturor instituțiilor responsabile. […] Primăria Giroc a informat toate instituțiile cu atribuțiuni pentru a colabora și interveni de urgență în vederea stopării acestor atacuri. Facem un apel insistent Ia populație să abordeze această situație cu calm și să se abțină de Ia orice acțiuni extreme împotriva animalelor fără stăpân. Totodată, invităm asociațiile de protecție a animalelor să colaboreze îndeaproape pentru a combate acest fenomen alarmant, care nu numai că a afectat comunitatea din Giroc, dar reprezintă o amenințare iminentă pentru orice alta localitate periurbana”, a declarat viceprimarul Dan Vîrtosu.

Sursa foto: Giroceanul & Chisozeanul/Facebook