Camera deputaților: 75% din materia procesată în fabricile din România provine de peste graniță

468

Fermierilor români li se oferă mai multe posibilități de a ajunge cu produsele lor pe rafturile marilor magazine, asta după ce Senatul a trimis în Camera Deputaților propunerea ca supermarketurile să comercialize cel puțin 51% produse autohtone, însă cu o listă pe care sunt trecute doar fructele, legumele și carnea.

Procentul este discutabil, a declarat pentru Agro TV, George Scarlat, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, fiindcă proporția trebuie să se refere strict la produse obținute în România.

„Noi, cu siguranță, în Comisia de agricultură din Cameră, o să încercăm să amendăm acest proiect. Trebuie să cobor cât mai jos, acolo unde produsele obținute în România să aibă ca bază materii prime, obținute din fermele din țară. În cazul crescătorilor de porci, care astăzi, dacă este să ne referim la produsele din carne care se găsesc pe rafturile marilor magazine, cel puțin 75% din materia procesată în fabricile din România are proveniență din piața Uniunii Europene și nu numai, nicidecum din fermele crescătorilor noștri din România”.

Totodată, deputații au posibilitatea de a face demersurile necesare pentru introducerea în actul normativ laptele și produsele lactate, omitere pe care senatorii au justificat-o prin faptul că procesatorii din acest sector nu au agreat această prevedere și, neavând viza lor, produsele nu au fost introduse în acest proiect, deși crescătorii de animale cer tot mai des ajutor pentru a-și vinde laptele.

„Încercăm să punem pe picior de egalitate fermierul din România cu ceilalți fermieri. Este cunoscut faptul că străinii au beneficiat de sprijin financiar de care ai noștrii nu reușesc să beneficieze. De fiecare dată când am avut în dezbatere în cadrul comisiei de agricultură, reprezentanții hipermarketurilor au spus că ei comercializează cel puțin 70-80% pe raft produse obținute în România, însă mai toți fermierii au în continuare probleme, iar cele mai multe probleme vin din piața de desfacere, întrucât nu suntem competitivi pentru a oferi materie primă la un prețul pe care procesatorii să reușească să și-l asigure din fermele din România și să nu mai aducă materii prime din țări terțe”.

Senatul a adoptat, marți, 6 octombrie 2015, o propunere legislativă care i-ar obliga pe marii retaileri să achiziționeze produsele precum carnea, legumele și fructele în proporție de cel puțin 51% din lanțul alimentar scurt, adică din producția autohtonă. Ca și excepție stabilită, în lunile calendaristice de iarnă, legumele și fructele din import ar putea reprezenta maximum 70% din ofertă. Dacă nu ar respecta aceaste prevederi, hipermarketurile ar putea plăti amenzi de până la 50.000 lei, propune inițiativă legislativă votată în plenul Senatului.

Adelina Mariș