„Cămila agriculturii”, importată la o fermă din Vaslui

33

Seceta le dă fermierilor tot mai multe bătăi de cap, așa că, pentru a-și menține rentabilitatea, un agricultor din Vaslui a decis să importe „cămila agriculturii” în ferma sa.

„Cămila agriculturii”, așa cum i se mai spune sorgului, este o specie de cereale populară în Africa, rezistentă la secetă, datorită sistemului radicular bine dezvoltat pe care îl are şi care se întinde pe suprafaţă mare în sol. Din acest motiv, sorgul este tot mai mult cultivat în Regiunea Moldovei și iată că își îşi face loc și printre culturile judeţului Vaslui, fiind o alternativă foarte bună la porumb în hrana pentru animale.

Mihai-Andrei Olaru, student la Facultatea de Agricultură USV Iași, în anul I, care administrează în localitatea Chersăcosu, comuna Stănilești, câteva zeci de hectare, ne-a povestit despre decizia sa de a aduce această prețioasă plantă pe târâmurile vasluiene.

Familia Olaru s-a întors din străinătate, iar apoi a investit banii în agricultura românească.

„Am 19 ani și lucrez alături de familie într-o fermă de aproximativ 150 ha, care se află într-o continuă dezvoltare și pe care vreau să o duc cât mai sus din punct de vedere tehnologic. Culturile principale sunt cele de grâu, orz, porumb și floarea-soarelui, dar avem acum în vedere cultivarea de sorg, fiind mult mai rezistent la secetă. Totul a început în urmă cu aproximativ 10 ani, cu câteva hectare de teren arabil moștenire și două tractoare U650 cumpărate cu bani strânși în altă țară, pe care le avem și în momentul de față. În timp am achiziționat și am preluat teren în arendă până am ajuns la această suprafață. Pe viitor, avem în vedere accesarea unor fonduri europene pentru tehnologizarea fermei și creșterea rentabilității cu GPS-uri și semănători de mare precizie”, spune tânărul din județul Vaslui.

Viitorul specialist recomandă cu mare drag acest domeniu care, pe lângă frumusețea sa, poate fi și destul de rentabil.

„De mic copil am fost atras de acest domeniu, stăteam mereu în tractor și mergeam pe câmp să văd cum arată culturile, tatăl și unchiul meu fiind principalele motive pentru care am început să iubesc această meserie. Ca și până acum, merg în fiecare weekend acasă să-mi ajut familia la fermă. Sunt foarte multe perioade dificile prin care trece un fermier, dar cred că aceste perioade ne fac mult mai buni, căutând mereu soluții. Importanța agriculturii este aceeași dintotdeauna, producerea de hrană. Fără agricultură nu am putea exista, de asta putem spune că este un domeniu de viitor. Recomand tuturor celor care sunt atrași de natură să urmeze această ”, adaugă Mihai-Andrei Olaru, student la Facultatea de Agricultură USV Iasi, anul I.