Home Stiri agricole CAMPANIA DE RECOLTARE A CARTOFILOR SE APROPIE DE FINAL

CAMPANIA DE RECOLTARE A CARTOFILOR SE APROPIE DE FINAL

651 views

În județul Covasna, s-au recoltat 97% din cartofi din totalul celor aproximativ 12.000 de hectare cultivate, conform Direcției pentru Agricultură.

„Campania de recoltare a cartofilor este aproape de sfârșit. S-a recoltat cam 97% din totalul celor aproximativ 12.000 de hectare”, a declarat, vineri, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a județului (DAJ) Covasna, ing. Könczei Csaba.

Conform acesteia, suprafața cultivată cu cartofi a fost puțin în scădere  față de anul precedent, însă din punct de vedere al impactului asupra economiei, cartoful domină în structura de culturi a județului.

„Este vorba despre o scădere normală, despre o variație normală (…). După un an în care prețul  de vânzare a cartofului este foarte scăzut  – cum a fost anul trecut –în anul care vine se plantează suprafețe mai mici. (…) Cultura de cartofi rămâne în top în județ (în ceea ce privește impactul asupra economiei – n.r ). Eu cred că în maxim zece zile, campania de recoltare a cartofului se va încheia (…).”- a declarat ing. Könczei Csaba.

Potrivit acestuia,  problema zilierilor încă nu s-a rezolvat iar în acest an producătorii s-au confruntat  din nou cu stituația în care  au găsit cu greu  oameni pentru recoltarea cartofilor.

„Problema găsirii zilierilor persistă și în acest an. Se găsesc greu oameni și, și mai greu, oameni buni, serioși”, a spus directorul Könczei Csaba.

Producția medie la hectar, în momentul de față, este de 24.800 kilograme, deci peste media multianuală.

„Este producție bună, deși nu este la nivelul celei de anul trecut, ci cu 12-15% mai puțin, dar este producție bună. (…) Anul viitor suprafața (cultivată cu cartofi – n.r.)  va fi mai mare, pentru că în acest an, cartoful are preț, un preț mult mai bun față de anul trecut, mai mare de aproape trei ori.  Anul trecut, prețul era de cca. 35 de bani (per kilogram –n.r.), iar în acest an ar fi în jur de un leu. Din punct de vedere al profitului, eu zic că fermierii, anul acesta, chit că au producție puțin mai slabă, vor avea un profit mai mare”, a spus directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Könczei Csaba.