Când se redeschid târgurile de animale? Răspunsul mult așteptat de la ANSVSA

7

Târgurile de animale care făceau parte din tradiția fermierilor de altă dată par să fi rămas doar o amintire. În ultimii ani, de când pesta porcină africană a făcut ravagii pe teritoriul României, majoritatea evenimentelor de acest tip au fost interzise.

Cu toate acestea, se pare că există încă speranțe pentru redeschiderea târgurilor de animale în perioada următoare. Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) spun că nu există o dată concretă, însă reducerea numărului de focare de pestă porcină africană din ultima perioadă oferă perspective pozitive din acest punct de vedere.

”Având în vedere faptul că, în momentul de față, la nivel național evoluează pesta porcină africană, acesta a fost motivul pentru care s-a decis oprirea târgurilor de animale. Avem în perspectivă deschiderea târgurilor de animale, dar o dată concretă pentru această decizie nu pot să o vehiculez, pentru că pe o analiză pe care am efectuat-o, ar fi un risc destul de important în ceea ce privește difuzarea virusului în anumite zone în care el nu este prezent sau nu avem focare.

Facem toate eforturile și, în momentul de față, avem un număr foarte scăzut de focare de pestă porcină africană. Strategia noastră este de a regionaliza părți din România unde nu avem focare și inclusiv să luăm aceste decizii, să redeschidem târgurile de animale. Este un obiectiv important și pentru noi, suntem conștienți de problemele pe care le au crescătorii de animale, în special toamna, pentru a-și vinde animalele în târgurile de animale. Concret nu avem o dată, dar eforturi facem. Am avut în cursul anului 2022, în august-septembrie, o analiză foarte atentă pentru a deschide în anumite zone, dar, din păcate, evoluția focarelor de PPA s-a întețit în acea perioadă și am fost nevoiți să luăm măsurile necesare”, a precizat Dr. Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA, pentru AGRO TV.

Întreaga ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea în compania vicepreședintelui ANSVSA, dar și a reprezentanților fermierilor, poate fi urmărită pe canalul de youtube AGRO TV sau pe pagina de facebook AGRO TV.