Cand se va finaliza renovarea Muzeului National al Taranului Roman

961

Lucrările de consolidare şi restaurare de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti se vor încheia în toamnă, a declarat Lilianei Passima, directorul interimar al instituţiei muzeale, pentru Agenţia de presă News.ro.

Lucrările ar urma să se încheie la sfârşitul lunii septembrie sau la jumătatea lunii octombrie, potrivit Lilianei Passima.

AGRO-TV.RO, AUDIENȚĂ DE PATRU ORI MAI MARE DE LA ÎNCEPUTUL ACESTUI AN

”Conform ultimelor date de la proiectantul general şi ale constructorului ar trebui ca lucrările să fie finalizate la sfârşitul lui septembrie – jumătatea lui octombrie. Rămâne să vedem dacă graficul va fi respectat şi în ce măsură putem armoniza tipul de conservare şi de restaurare care s-a creat cu expunerea permanentă pe care noi ne-o dorim să revină în formula imaginată de Horia Bernea cu anumite intervenţii actuale care să creeze un dialog între ultimele schiţări de privire contemporană asupra tradiţiei şi modul în care Horia Bernea a imaginat discursul muzeului”, a spus ea.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PRETURI

Viitoarea expoziţie permanentă a muzeului va cuprinde două spaţii noi, ”buzunare culturale”, aflate în clădirea construită după venirea Partidului Comunist, dar care sunt legate de spaţiul expunerii permanente.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLA. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

”Ca elemente de noutate vom avea două buzunare culturale – două spaţii care nu au fost deschise până acum şi nici imaginate, care erau în intenţia primei echipe a MŢR. Este vorba despre un spaţiu dedicat proiectului cultural «Etnophonie», în care vrem să avem audiţii ale lumii sonore a civilizaţiei ţărăneşti, pornind de la colecţia «Etnophonie» cu muzici ale tarafurilor din satele româneşti, şi un alt buzunar cultural – cel al arhivei de imagine”.

Liliana Passima a adăugat: ”Este un alt proiect cultural al arhivei MŢR foarte prezent ancorat în tipul acesta de dialog cu lumea urbană în care tradiţia se investighează liber, dar şi foarte creativ şi în care, la fel, vrem să descoperim pentru public într-o formulă interactivă o relaţie mai atentă şi mai directă cu arhiva, cu imaginea martor, cu ce colectează muzeul, în aşa fel ca muzeul invizibil să devină vizibil pentru fiecare dintre noi”.

Despre cel din urmă proiect, directorul interimar a spus că face parte din proiectul său de management şi că încă nu a fost pus în construcţie.

”Este un proiect care începe să se dezvolte. Face parte din proiectul meu de management şi, deocamdată, nu a fost pus în construcţie, pentru că aşteptăm să vedem care va fi decizia juridică a concursului care a fost suspendat şi a procesului pe care fostul manager l-a intentat Ministerului Culturii”.

Liliana Passima a menţionat că bugetul lucrărilor de consolidare şi restaurare este de aproape 8 milioane de euro şi că în luna noiembrie va trebui să solicite Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale un buget pentru deschiderea celor două noi spaţii culturale în cadrul muzeului.

”Bugetul a fost cel al proiectului, de aproape 8 milioane de euro. După aceea, va trebui, pentru noile construcţii, să înaintăm ministerului în noiembrie anul acesta o formulă de buget care să ne ajute să ne putem deschide şi cele două spaţii culturale pe care le-am menţionat. Nu va fi acelaşi tip de buget, pentru că nu există posibilitatea”, a mai precizat ea.

Directorul interimar al MNŢR a mai spus că nu poate preciza când va fi redeschisă expoziţia permanentă şi că după încheierea lucrărilor, va fi necesară o perioadă de şase luni în care spaţiul să rămână liber, potrivit normelor de conservare-restaurare.

”Aşa cum cer normele de conservare-restaurare, clădirea după terminarea consolidării va trebui să intre şase luni într-o stare de readucere la condiţiile climatice şi a normelor de conservare. Deci în prima jumătate a anului viitor va trebui să lăsăm clădirea să înceapă să respire, apoi, în a doua jumătate, începem să lucrăm. Nu pot da o dată, nu pot promite, pentru că nu ştiu evoluţia. Avem obiecte care trebuie restaurate, care au fost în expunerea permanentă. Va trebui să le înlocuim. Va trebui să regândim puţin”, a explicat Liliana Passima.

Directorul interimar al MNŢR a menţionat că îşi doreşte ca spaţiul denumit ”Şcoala Satului” să devină dinamic şi creativ.

”Mai avem «Şcoala Satului» – un spaţiu pe care Irina Nicolau l-a imaginat ca un spaţiu dinamic şi creativ şi care în ultimii ani, din păcate, nu a mai avut aceeaşi formulă şi pe care ne-o dorim pentru copii şi adolescenţi să devină o interfaţă între jocurile lumii ţărăneşti, cutumele care pot fi recuperate şi reciclate la nivelul imaginaţiei copiilor. Dorim să fie un spaţiu pe care trebuie să îl construim şi să redevină dinamic şi creativ”.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român a intrat parţial în renovare în luna iunie a anului trecut.