Când vine iarna? Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

2

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat marți dimineață estimările privind evoluția vremii în următoarele patru săptămâni.

Astfel, pentru săptămâna 9-16 ianuarie, meteorologii estimează că valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în nord-vestul și în sud-estul țării. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zona Carpatților Meridionali și de Curbură.

Și în săptămâna 16-23 ianuarie temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 23-30 ianuarie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Potrivit meteorologilor, regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile estice, nordice, centrale și la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

În săptămâna 30 ianuarie – 6 februarie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. În privința cantităților de precipitații, meteorologii estimează acestea se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Așadar, iarna se lasă încă așteptată.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

Administrația Națională de Meteorologie precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Urmăriți mai multe informații în jurnalul AgroTV.