Care este județul din România în care localnicii încă mai vor zăpadă

566

În vreme ce unora le-a ajuns până la streașină, alții se roagă să mai ningă câteva zile.

Prin Bărăgan, Dobrogea și sudul Moldovei oamenii nu mai răzbat din cauza ninsorii. În nordul țării sunt locuri în care agricultorii se roagă în continuare în așteptarea unei ninsori liniștite, care să le salveze culturile de toamnă.

Seceta excesivă a făcut ravagii în ultimii ani în județul Botoșani. În vara lui 2016 s-a ajuns chiar în situația în care în multe localități fântânile au secat. Astfel, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a furnizat zilnic apă, cu cisternele, sătenilor din localitățile aflate în partea de est a județului Botoșani.

Cele mai mari probleme au fost în comuna Avrămeni, acolo unde țăranii au ajuns să-și dea laptele la schimb pe apă. În județul Botoșani au fost afectate de secetă aproximativ 146.000 de hectare, Guvernul fiind nevoit să ofere despăgubiri agricultorilor din nordul țării.

Situația pare să fie ceva mai bună acum, chiar dacă ninsorile puternice din sudul și estul țării nu au ajuns până la Botoșani. În week-end, mai multe drumuri județene au fost închise, iar pe șoselele naționale din județ s-a circulat în condiții de iarnă. Dumitru Avădanei lucrează aproximativ 1.300 de hectare în localitățile Manoleasa, Hănești și Mițoc și a oferit detalii și despre situația din agricultură.

“A nins în ultimele zile. Am așteptat această ninsoare doi ani de zile. Din cauza vântului foarte puternic, zăpada a fost troienită pe văi. Ne dorim să ningă liniștit în zilele următoare pentru a putea spera la o recoltă bună în vara acestui an. Din păcate, în județul s-a cultivat cu grâu numai 60% din suprafața necesară. La rapiță sunt probleme din cauza faptului că au fost geruri mari, cu temperaturi de -15 grade Celsius, iar această plantă nu rezistă în astfel de condiții dacă nu este acoperită cu zăpadă”, a declarat Dumitru Avădanei.

Pentru zilele următoarele, Administrația Națională de Meteorologie a prognozat temperaturi în creștere în nordul Moldovei. Vor fi și ninsori, însă acestea vor fi însoțite și de vânt, astfel că zăpada va fi viscolită în continuare, îngreunând circulația rutieră.